Vádat emeltek fogyatékosokat szívató rendőrök ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emelet az ügyészség azok ellen a csurgói rendőrök ellen, akik egy kihallgatás ürügyén szellemi fogyatékosokat aláztak meg. A vádlottak mobiltelefonnal felvették a történteket, majd feltették a felvételt a rendőrség belső hálózatára. Vádat emeltek azok ellen a rendőrök ellen is, akik egy kézikocsihoz bilincseltek egy gyanúsítottat.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Kaposvári Nyomozó Ügyészég három rendőr ellen, akik tavaly szellemi fogyatékosokat aláztak meg egy kihallgatás során Csurgón - közölte Horváth Szilárd, Somogy megyei főügyész szerdán. A rendőrök helyzetükkel visszaélve, 2007 februárjában úgy sértették meg az őrsre lopás gyanújával beidézett két férfi méltóságát, hogy tudták, egyikük cselekvőképességet kizáró, a másikuk cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll.

A vádlottaknak szellemi képességüket meghaladó kérdéseket tettek fel, illetve az egyik férfit éneklésre, majd arra vették rá, hogy nyújtsa ki a nyelvét és hajoljon meg. Arra is kényszerítették, hogy próbálja megfogni a falon lévő képen ábrázolt meztelen nő mellét és nyalja is meg. A másikat rábeszélték, hogy egy széktámlát maga előtt tartva kormányozzon, társát pedig eközben arra buzdították, hogy a motor hangját utánozva berregjen hozzá.

Horváth elmondta, hogy a vádlottak cselekményeikkel a gyanúsítottak szellemi fogyatékosságára játszottak rá, a rendhagyó kihallgatást mobiltelefonnal rögzítették, ezt később egyikük feltette a rendőrség belső hálózatára. Ennek alapján indult eljárás ellenük. Mindhárman szabadlábon védekeznek és jelenleg is rendőrként dolgoznak.

Vádolják a kézikocsis rendőröket is

Az ügyészség szintén hivatali visszaélés miatt emelt vádat két Somogy megyei rendőr ellen is, akik a siófoki utcán, szökésétől tartva, kézikocsijának rúdjához bilincseltek egy gyanúsítottat, és a rendőrkapitányságig húzatták vele, miközben a járőrautóval mögötte haladtak.

A főügyész szerint az ilyen kirívó esetek ritkák és nem jellemzőek a rendőrség tagjaira. Somogyban idén eddig tizennégy esetben indult eljárás hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de bizonyítottság hiányában az összes ügyben megszüntették a nyomozást. A rendőrök által elkövetett más bűncselekmények pedig elenyésző számban fordulnak elő.