Másodjára felmentették a rablással vádolt zenészeket

Vágólapra másolva!
Előbb négy év börtönre ítélte, majd felmentette a bíróság azt a két cigány fiatalembert, akiket hajléktalanok kirablásával vádoltak. A zenészek másfél évet töltötek fogdában egy olyan bűncselekmény vádjával, aminek időpontjára mindkettőjüknek alibije volt.
Vágólapra másolva!

A megismételt eljárásban felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) a korábban csoportosan elkövetett rablás vádjával négy év börtönre ítélt Setét Ernőt és Adu Lászlót - közölte a Roma Sajtóközpont. A két cigány zenész korábban másfél évet töltött fogdában egy olyan, Budapesten elkövetett rablás miatt, aminek időpontjában - több tanú állítása szerint is - egészen máshol tartózkodtak. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett.

A rablás 2005. augusztus 5-én történt hajnali három és négy óra között. Három hajléktalanra támadták rá ismeretlenek és elvették tőlük ékszereiket a Keleti pályaudvarnál, erről az érintettek bejelentést tettek a rendőrségen. A járőrök másnap egy környékbeli téren a hajléktalanok által adott személyleírás alapján előállították, majd őrizetbe vettek két fiatalembert.

Az akkor 22 éves Setét az eljárás során végig tagadta, hogy köze lenne a rabláshoz. A fiatalember zenészként gyakran lépett fel a Kalyi Jag nevű együttessel. A rablást megelőző este is fellépése volt a Szabolcs Demecseren, vallomása szerint éjjel egyig mulatott, majd autóval indult vissza Budapestre. Többedmagával autózott vissza a fővárosba, egyik utasát állítólag negyed ötkor tette ki lakásánál. Adu László szintén több tanúval azt igazolta, hogy a rablás előtti estén hazament, és végigaludta az éjszakát.

Az ügyészség a két vádlott bűnösségét elsősorban a három hajléktalan tanúvallomásával és a felismertetési jegyzőkönyvekkel bizonyította, a két fiatalembert ugyanis a rendőrségen mindhárman felismerték. Az elsőfokú bíróságnál pedig ezek a tényezők többet nyomtak a latban, mint a két fiatalember állításait igazoló tanúk vallomásai. A védők már akkor is úgy látták, hogy az elsőfokú bíróság nem járt el körültekintően, és a másodfokú bíróság nekik adott igazat, új eljárásra kötelezte a PKKB-t. A megismételt eljárásban a bíróság kimondta, hogy a sértettek egymásnak is ellentmondó vallomásain kívül nincs bizonyíték a vádlottak ellen.