Kerítettek munkát több jászladányi segélyezettnek

Vágólapra másolva!
Találtak munkát 10-15 segélyből élő jászladányi lakosnak a helyi önkormányzat és egy munkaközvetítő cég közös akciójának eredményeként. Másoknak közmunkát ajánlottak fel, parlagfüvet fognak irtani a faluban. Csaknem negyvenen viszont nem jelentek meg a tájékoztatókon, illetve nem vállalták a munkát, tőlük megvonják a juttatásokat.
Vágólapra másolva!

A jászladányi önkormányzat és egy munkaerő-közvetítő cég alkotta társulás akciójának eredményeként első körben 10-15 segélyen élő helyi lakos talált munkát, 39 embertől viszont együttműködés híján megvonják e juttatást - közölte pénteken a település polgármestere, Dankó István. Elsőként azok dolgozhatnak egy jászberényi üzemben, akik már sikeresen átestek a kötelező üzemorvosi vizsgálaton, őket turnusokra bontva követi majd a többi munkára jelentkező - tette hozzá.

A polgármester arról is beszámolt, hogy 39 embertől megvonják a segélyt, mert a tértivevényes levélben kiküldött értesítés ellenére nem jelentek meg a tájékoztatókon, távolmaradásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni, illetve nem vállalták a munkavégzést.

Jászladányban jelenleg 439 aktív korú helyi polgár részesül segélyben, az önkormányzat a munkaerő-közvetítő cég révén először annak a 314 embernek ajánlott kereseti lehetőséget, aki betöltötte a 18. életévét és elvégezte az általános iskolát. Június 18-án és 19-én ebből a csoportból 272-en jelentkeztek a felhívásra, és közülük 242-en jelezték, vállalnák a munkát a megjelölt jászberényi üzemben. Oda-vissza utaztatásukat a munkaerő-közvetítő cég oldja meg, a szalag melletti betanított munkáért járó bruttó órabér 450 forint körül mozog, ezen felül jogosultak műszakpótlékra is.

A jelenleg segélyből élő falubeliek közül azoknak, akiknek elhelyezkedési kilátásai a legrosszabbak, közmunkát ajánlottak fel. Nekik parlagfüvet kell majd irtaniuk, a pénzt a regionális munkaügyi központ biztosította. Erről mind a 85 embert kiértesítették, 78-an megjelentek, kettőjük kivételével, akik időközben kismamák lettek, vállalták a munkát. Dankó István a kezdeti tapasztalatok alapján azt mondta: gyorsítaná a segélyezettek visszavezetését a munka világába, ha az önkormányzatok saját maguk is foglalkozhatnának munkaerő-közvetítéssel.