Gyurcsány: Itt az ideje a jogos nemzeti önvédelemnek

2008.07.06. 16:50

A szombati, budapesti meleg méltóság napján történtek után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezi, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik ez ügyben az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből.

A kormányfő az Országház épülete előtt vasárnap délután tett sajtónyilatkozatában a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet is kezdeményezett, egy Magyar Charta formájában, amelynek gyűlést hirdetett szeptember 6-ára. A miniszterelnök úgy értékelte, ha többséget kapnak ezek a nemzeti önvédelmi kezdeményezések, akkor Magyarországon nem káosz lesz, hanem szabad, demokratikus büszkeség.

Gyurcsány Ferenc álláspontja szerint a szélsőségesek hamisan hivatkoznak legszentebb magyarságunkra, ellopják magyarságunk szimbólumait, és ellopják a szabadságot. Mint fogalmazott, évek óta tart az, ami szombaton történt. A szélsőségek megzavarják a szabadság örömét, azokét, akik meg akarják mondani, hogy kik ők, és hogyan élik meg magyarságukat.

A kormányfő szerint betelt a pohár, ha így megy tovább, akkor nemcsak a szabadság örömében most megzavartaknak, hanem azután nekünk is félnünk kell, és meggondolnunk, hogy kimegyünk-e az utcára. Ez nem rendőrségi, nem meleg, nem zsidó, nem cigány, hanem közös ügy.

A miniszterelnök csütörtökre kért gyorsjelentést arról, hogy szombaton a melegfelvonulással összefüggésben az állami intézmények hogyan végezték a dolgukat.

Jelesre vizsgáztak a rendőrök

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - áll a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány közleményében.

A rendőrség tettekben is megmutatta, hogy Magyarországon tényleg prioritást élvez a gyülekezési szabadság védelme - írta a Szivárvány Misszió Alapítvány, egyúttal megköszönte a rendőrségnek a magas színvonalú védelmet, és mielőbbi gyógyulást kívánt a felvonulók védése közben megsérülteknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK