Vizsgálják a szombati tüntetők rejtélyes arzenálját

Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdik el vizsgálni azokat az egyelőre ismeretlen vegyi anyagokat, savakat tartalmazó üvegeket, amelyeket a szombati melegfelvonulás előtt foglaltak le a rendőrök egy Andrássy úti lakásban. A felvonulás idején történt összecsapásokban 12 rendőr és 7 civil sérült meg. A melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat elítélték a parlamenti pártok.
Vágólapra másolva!

Szakértők hétfőn kezdik el vizsgálni azokat a vegyi anyagokat, amelyeket a rendőrség a budapesti melegfelvonulás előtt talált egy Andrássy úti lakásban - közölte vasárnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

A lakásban szombaton a melegfelvonulás előtt ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, savakat tartalmazó üvegeket, gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat és folyadékkal töltött tojásokat találtak. A hat férfivel szemben egyelőre magánlaksértés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a BRFK, a lakástulajdonos indítványára.

Arról, hogy az előállítottakkal szemben indítanak-e más eljárást is, az igazságügyi vegyészszakértői vélemény ismeretében születik majd döntés - közölte a szóvivő.

A szombati Meleg Méltóság Menetét számos alkalommal zavarták meg tüntetők: a fekete ruhába, arcukat maszkokkal kendőkkel fedő tiltakozók szitkokat skandáltak, és a tojásokon kívül gyakran utcaköveket, petárdákat is dobáltak a menet közé. A tüntetők több politikust is megtámadtak, többek között Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, illetve Horn Gábort, az SZDSZ ügyvivőjét. Egy csoport pedig rátámadt arra a rendőrautóra is, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt szállították.

Az Országos Mentőszolgálat vasárnap azt közölte: hét civilt és hat rendőrt vittek kórházba a melegfelvonulás idején. További hat rendőrt kollégáik szállítottak kórházba. A mentők szerint a sebesültek közül senkinek nem volt súlyos a sérülése, főként zúzódásokat, kisebb sebeket láttak el. A mentőszolgálat szóvivője közölte: a mentők sav okozta sérüléssel senkit nem vittek kórházba, de a kollégáik által kórházba szállított rendőrök szenvedhettek ilyen sérülést. Korábban a rendőrség azt közölte, hogy két rendőrt savval öntöttek le.

Vasárnap a Fidesz és az MDF is azt közölte, hogy elutasítja a szombati melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. Navracsics Tibor a Fidesz parlamenti frakcióvezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sem tudja biztosítani a köznyugalmat. Szombaton az MSZP és az SZDSZ fejezte ki szolidaritását a megtámadottakkal. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, hogy ugyanazok az emberek támadtak rá a melegfelvonulás résztvevőire, akik a szélsőjobboldali megmozdulásokon vesznek részt. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat.