Barna medve és bocs nyomaira bukkantak Aggteleknél

Vágólapra másolva!
Egy kifejlett medve és egy bocs nyomait fedezték fel az Aggteleki Nemzeti Park területén a természetvédelmi őrök. A nemzeti parknak nincsenek adatai arról, hogy valaha észleltek volna anyamedvét és bocsot a területen. Figyelmeztettek egyúttal, hogy a bocsát védő anyamedve veszélyes lehet az emberre.
Vágólapra másolva!

Egy kifejlett barna medve és egy bocs nyomait észleték az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) őrei a szlovák-magyar határ közelében. A nemzeti park tájékoztatása szerint a medve hazai előfordulása érdekes, de nem váratlan, ugyanakkor csak néhány szórvány adat van az utóbbi évtizedekből itt megjelent, kóborló példányokról. Anyamedvét és bocsot egyszerre még nem észleltek.

Az ANP figyelmeztetett, hogy a kölykeit védő anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben, és ilyenkor különösen veszélyesek lehetnek az emberekre is, ezért azt kérik, hogy kirándulás, túrázás során a látogatók a kijelölt turistautakat használják és tartsák be a látogatási szabályokat. A nemzeti parkban tilos a táborozás sátorozás, a fokozottan védett területek csak engedéllyel látogathatók.

Az európai barnamedve (Ursus arctos arctos) korábban általánosan elterjedt faj volt, de mára csak néhány magasabb hegységben találhatók meg: az erdélyi Kárpátokban az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában valamint a Szlovák-paradicsomban, amely egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel.

Medvéket szórványosan észleltek már - főleg az ország északkeleti térségeiben, de korábban volt példa egzotikusabb állatokra is. Viszonylag gyakran találnak egy-egy elkóborolt, kedvtelésből tartott kígyót, de emlékezetes volt 2004-ben a baranyai tigris esete. A vadállat nyomait állítólag többen is észlelték a megye erdőiben, de soha nem találtak rá. Arra a fekete párducra se bukkantak rá soha, amelynek nyomait és jelenlétét a Hajdú-Bihar megyei Nagyrábé környékén vélték felfedezni 2002 elején.