Szexoldalakat nézegető nevelő mellé állt az EBH

Vágólapra másolva!
Megalázóan bánt egy gyermekvédelmi intézmény az egyik alkalmazottjával, amikor azt vizsgálta: nézegetett-e a dolgozó munkaidőben szexoldalakat az interneten - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A nevelőtanár azért panaszolta be a munkáltatót a hatóságnál, mert a vizsgálat után a bennlakó gyerekek és a munkatársai is tudomást szereztek arról, mivel töltötte az időt a munkahelyi számítógépnél.
Vágólapra másolva!

Elmarasztalt az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Miskolci Gyermekvédelmi Központot, amiért megalázóan bánt az egyik alkalmazottjával. A dolgozó a nevelőtanári szoba számítógépén szexuális tartalmú internetes oldalakat nézegetett, és miután ez kiderült, a munkáltató ellenőrizte az intézmény számítógépes rendszerét - olvasható az EBH honlapján közzétett esetleírásban.

A nevelőtanár a vizsgálat lefolytatásának módja miatt panaszolta be az intézményt a hatóságnál. Az EBH megállapította, hogy a vizsgálat valóban nem felelt meg a szükségesség, arányosság és alkalmasság követelményének, hanem stigmatizálta a nevelőtanárt, és megsértette az emberi méltóságát. A hatóság tárgyalásán meghallgatott tanú szerint a szexoldalak látogatása a vizsgálat után beszédtéma lett az intézményben, nemcsak a többi dolgozó, hanem a bennlakó fiatalok között is. A tanú elmondta: voltak, akik csak nevettek, de akadtak olyanok is, akik "csámcsogtak" a történteken.

A panaszos már nem dolgozik az intézményben. A munkáltató először más munkavégzési helyre irányította át, többször figyelmeztette írásban és szóban is, végül elbocsátotta. A volt dolgozó szerint mindez azért történt, mert hangot adott közvetlen felettesétől eltérő véleményének. A tárgyaláson a felettes elismerte, hogy megromlott a kapcsolatuk - egy szerinte tiszteletlen sms miatt -, de a panaszos munkáját is kifogásolta, és azzal védekezett, hogy ésszerű indokai voltak az intézkedéseinek. A hatóság az elbocsátás körülményeit nem vizsgálta, mivel a dolgozó amiatt munkaügyi bírósághoz fordult.

A számítógépek ellenőrzésével kapcsolatban az EBH igazat adott a nevelőtanárnak, és elrendelte a határozat nyilvánosságra hozatalát, valamint eltiltotta a munkáltatót a jogsértő magatartás folytatásától.