Házakat rongált meg a vihar miatt Bogácson

Vágólapra másolva!
Fákat csavart ki, házak tetőszerkezetét rongálta meg és villanyoszlopokat döntött ki a viharos erejű szél hétfőn kora délután a dél-borsodi Bogácson. Legalább száz lakosnak kellett elhagynia otthonát, ők az éjszakát ismerősöknél vagy a helyi tornacsarnokban töltik. Egy nő megsérült, amikor a viharban ráesett valami egy melléképületben. A rászorulók gyorssegélyt kapnak.
Vágólapra másolva!

A jégveréssel párosult zivatar miatt fák és villanyoszlopok dőltek az úttestre, valamint a házakra a dél-borsodi Bogácson. Délután még zajlott a műszaki mentés, fóliákat, tetőleceket szereznek be, hogy a sérült tetőszerkezeteket be tudják borítani. Négyes, kiemelt jelzéssel dolgoztak a szakemberek - mondta Rétközi Ferenc, a Borsod megyei katasztrófavédelem vezetője. Körülbelül 100 főnek kell az éjszakát máshol töltenie, akik nem kapnak szállást ismerősöknél, rokonoknál, azokat a helyi iskola tornacsarnokában helyezik el - tette hozzá.

A katasztrófavédelmi vezető szerint a településen legalább száz épület sérült meg a viharban, a károk felmérése jelenleg is tart. Egy nő mellkasi sérülést szenvedett, mert a vihar idején egy fából készült melléképületben tartózkodott, ahol rádőlt valami.

A település képviselő-testülete gyorssegélyt ad a rászorulóknak, miután a felmérések szerint mintegy háromszáz ház sérült meg, némelyikben 20-30 ezer forintos, de akad olyan is, amelyikben milliós kár keletkezett. Verhóczki Sándor polgármester arról számolt be, hogy lakásonként 20 ezer forint kiosztásáról döntött a testület, illetve azok elhelyezéséről, akiknek éjszakára el kellett hagyniuk otthonaikat.

Hetvenkilencen jelentkeztek az önkormányzat által kialakított szállásra, őket a helyi iskolában helyezték el, a többiek rokonoknál, ismerősöknél találtak szállást.

Az elsődleges adatok szerint közép-, illetve kisfeszültségű villanyoszlopokat is kidöntött a vihar, ez 11 transzformátorkörzetet - közöttük hét lakossági területet - érintett - mondta Mészáros Sándor, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. vezetőhelyettese. A Borsod megyei rendőrség szóvivője, Egyedné Novodonszki Éva szerint a Bogácsra vezető út járható, a rendőrség azonban csak azokat engedi be a településre, akik fontos okból járnak arra, vagy helyi lakosok. A kidőlt fák, oszlopok eltávolítását ugyanis akadályozná a nagyobb forgalom.