Az ítélet sem állította meg a gyerekverőt

Vágólapra másolva!
Egy kisfiú szökése kellett ahhoz, hogy fény derüljön arra, egy korábban kiskorú veszélyeztetéséért elítélt férfi veri az általa nevelt gyerekeket Szegeden. Elvileg a hatóságoknak már évekkel ezelőtt gondoskodniuk kellett volna ennek megelőzéséről, mégsem tették meg. Magyarázat helyett pedig mindenki csak széttárja a kezét - derül ki az [origo] riportjából.
Vágólapra másolva!

Nem utal kifejezetten hátrányos szociális helyzetre az az újszegedi kertvárosi társasház, ahonnan a nyolcéves Bence július kilencedikén, szerda hajnalban elszökött. Az őt és két féltestvérét egyedül nevelő Cs. György néhány órával később jelentette be a rendőrségen fia eltűnését. A gyereket az 5-ös főút mentén találták meg, miközben vélhetően rokonaihoz tartott.

Bántalmazásra utaló nyomok

A kisfiú a rendőrségnek elmondta, azért szökött el otthonról, mert édesapja őt és két másik testvérét rendszeresen bántalmazta. Ezt a vallomást alátámasztotta, hogy a rendőrorvos mindhárom gyerek testén talált erre utaló nyomokat. A közvetlen szomszédok közül többen azt állították a Délmagyarország című helyi lapnak, hogy rendszeresen hallották, amint a férfi otthonában veri a gyerekeket.

A társasház egy másik lakója, aki nem közvetlen szomszédja Cs. Györgynek, az [origo] érdeklődésére a helyszínen elmondta, a három gyereket egyedül nevelő férfi "furcsa ember, biztos megtaposta a sors". Hogy ez a furcsaság miben nyilvánult meg, nem tudta pontosan elmagyarázni, de megjegyezte, hogy szomszédja rendezett körülmények között élt, a gyerekeket minden reggel óvodába és iskolába vitte, nem mutatkozott ittasan és az sem tűnt fel neki, hogy a férfi bántotta volna a kicsiket.

A szomszéd arra is emlékszik, amikor Cs. György néhány évvel ezelőtt az egyik kereskedelmi tévében szerepelt: nevelőanyát keresett a gyerekeknek. A gyerekek közül csak egy, a világgá ment Bence volt a sajátja, de mindhárom gyerek ugyanattól, a jelenleg Szegedtől távol élő anyától származik.

Korábban már volt büntetve

Cs. Györgyöt korábban - a Délmagyarország tudósítása szerint 2006-ban - a bíróság már elítélte hasonló bűncselekményért. A rendőrség annyit közölt, hogy kiskorú veszélyeztetése miatt jelenleg is felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll. Szenti Szabolcs, a Szegedi Rendőrkapitányság sajtószóvivője arra a kérdésünkre nem kívánt válaszolni, hogy pontosan mit követett el a férfi. Azt sem tudni, hogy a "kiskorú veszélyeztetése" az általa nevelt gyerekekre vagy pedig másra irányult.

A szabályok értelmében azonban a rendőrség köteles jelenteni a gyámhivatalnak, ha ilyen bűncselekménnyel találkozik. Ilyenkor elvileg a gyámügyeseknek kellene gondoskodni a veszélyeztetett gyerekek biztonságáról. Ebben az esetben azonban Cs. György tovább nevelhette a gyerekeket annak ellenére, hogy a bíróság elítélte kiskorú veszélyeztetéséért. Arra nincs magyarázat, hogy ez hogyan történhetett meg, a szegedi gyámhivatal ugyanis nem ad tájékoztatást. Egyedi hatósági ügyekről nem adhatnak ki információt - közölték az [origo] munkatársával.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A gyerekekről jelenleg a Tegyesz gondoskodik

A rendőrség sem tudott magyarázatot adni arra, hogyan fordulhatott elő, hogy a férfinél maradhattak a gyerekek az általa elkövetett bűncselekmény ellenére. "Ez nem a mi hatáskörünk. Mi minden ilyen esetben értesítjük a gyámhivatalt" - mondta a kapitányság szóvivője.

Cs. Györgyöt most előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, a három gyereket pedig a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) átmenetileg nevelőszülőknél helyezte el. Az ideiglenes állapot Szügyi János igazgató szerint harminctól hatvan napig tarthat.

"Mivel testvéreket csak rendkívül indokolt esetben választanak el egymástól, együtt helyeztük el őket, és nyugodtan kijelenthetjük, jól vannak. Szakemberek fogják megvizsgálni a gyerekeket, majd javaslatot tesznek további sorsukról" - magyarázta az igazgató, hozzátéve, hogy amennyiben a hatvan nap leteltével a gyerekek nem kerülhetnek vissza a családba, elkezdődik "átmeneti nevelésük", ami esetükben legnagyobb valószínűséggel nevelőszülői ellátást jelent.