Szemetelésnek minősül a dinnyeborogatás

Vágólapra másolva!
Elvileg büntetés járhat azoknak, akik dinnyét, meggyet vagy bármi mást borogatnak ki nyilvános területeken, de az utóbbi napok hasonló demonstrációinak nem volt ilyen következményük. Magánterületnél a tulajdonos tehet feljelentést, közterület esetében pedig az önkormányzati hatóságnak van joga eljárni.
Vágólapra másolva!

Kedden második alkalommal öntöttek a földre több száz mázsa dinnyét a gazdák az egyik Auchan parkolójában az alacsony felvásárlói árak elleni tiltakozásul. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán az [origo] kérdésére elmondták: nem tartozik a rendőrség hatáskörébe az ügy, mivel az Auchan parkolója közforgalom számára nyitott magánterületnek minősül.

Az Auchan tehetne feljelentést szemetelésért, de nem a rendőrségnél, hanem a területileg illetékes közterület-felügyelőknél. Erre azonban eddig nem került sor.

Szintén a kerületi közterület-felügyelők járhattak volna el a meggytermelők esetében is, akik július elején több mázsa meggyet borítottak ki a Kossuth térre, a Parlament elé, vagyis közterületre. Ellenük szintén nem indult eljárás szemetelésért, hivatalos nevén köztisztasági szabálysértés címén. A meggyet a járókelők szedték össze.