Elfogtak egy 160 házat lefújó graffitist

Vágólapra másolva!
Közel százhatvan graffitit fújt a falakra Budapesten egy húszéves férfi, akit a rendőrség a lakásán fogott el. A firkálók jellemzően megússzák felfüggesztett büntetéssel, ez azonban messze a legnagyobb graffitisügy, amely eddig bíróság elé került, így megbecsülni sem lehet a büntetés várható nagyságát.
Vágólapra másolva!

Egy terézvárosi civil szervezet bejelentése alapján fogta el a rendőrség azt a húszéves férfit, aki százhatvan graffitit fújt fel városszerte. A graffitis a legtöbb rajzot a VI. kerület falain helyezte el, de nyolc másik kerületben is otthagyta már nyomát, mely minden esetben az FMIG, az FMIGH vagy FMIGONE felirat volt - áll a rendőrség közleményében.

A rendőrség szerint ez eddig a legnagyobb graffitisfogás Budapesten. A rendőrség várja a további bejelentéseket olyan sértettektől, akiknek a falára szintén felkerült ez a felirat.

A VI. kerületi rendőrség régebb óta figyelte térfigyelő kamerákkal a graffitiseket, eddig azonban csak ezt a férfit sikerült beazonosítani. A gyanúsítottat nem fújás közben érték tetten, hanem a lakásán fogták el, ezután azonban önként mutatta meg összes falfirkáját - közölte az [origo]-val a terézvárosi rendőrkapitányság.

Graffitis ügyekben eddig jellemzően felfüggesztett büntetéseket szabott ki a bíróság, ezúttal azonban annyival nagyobb bűncselekményről van szó, hogy meg sem lehet becsülni a büntetés várható mértékét - mondta Pap Zsolt, az ügy rendőrségi előadója.

Kötelező közmunkára eddig nem ítéltek graffitist, pedig a bíróságnak lehetősége lenne ilyen jellegű büntetést kiszabni. Ebben az esetben elő lehetne írni, hogy a munka a falfirkák eltávolítása legyen. A férfi jelenleg nincs őrizetben. A gyanúsított a társairól nem akart nyilatkozni, graffitijeit pedig büszkén mutatta meg a rendőrség szerint.