Jóravaló adósoknak dobna mentőövet az állam

Vágólapra másolva!
Olyan törvénytervezeten dolgozik az igazságügyi tárca, amely speciális kölcsönt biztosítana azoknak a rendszeres jövedelemmel rendelkezőknek, akik képtelenek adósságaik törlesztésére - írja a Világgazdaság. A minisztérium a kezdeményezést azzal indokolja, hogy a háztartások eladósodása évek óta folyamatosan nő.
Vágólapra másolva!

A jövőben törvény nyújthat segítséget az eladósodott magánszemélyeknek - írja a Világgazdaság. Az igazságügyi és rendészeti tárcánál ugyanis - egyelőre csak az elképzelések szintjén - foglalkoznak a személyi csőd kérdésével.

A minisztérium szerint ezt az indokolja, hogy a magyar háztartások eladósodása évek óta folyamatosan emelkedik. A tárca szerint hatásvizsgálatok, társadalmi vita után fognak arról dönteni, hogy szükség van-e az adósoknak nyújtandó intézményes segítségre Magyarországon is, és ha igen, milyen konstrukcióban.

A külföldi szabályozások általában a rendszeres jövedelemmel rendelkező eladósodottakra vonatkoznak. A hazai elgondolások szerint a tartozásainak törlesztésére tartósan képtelen személy az erre kijelölt hatóságnál - például a közigazgatási hivatalnál - kezdeményezhetné az adósságrendezési eljárást. A hatóság a kérelmező előéletére is figyelemmel - mondjuk arra, hogy nem követett-e el gazdasági bűncselekményt - határozna a procedúra megindításáról.

Ebben szerepelne többek között az adós törlesztési kötelezettsége. Ha az érintett időben eleget tesz az előírtaknak, a bíróság határozhat a fennmaradt tartozás elengedéséről. Gadó Gábor az igazságügyi tárca szakállamtitkára fontosnak tartaná az adósságrendező program bizonyos fokú nyilvánosságát, vagyis azt, akit érdekel, megtudhassa: az illető vagyonjogi státusa eltér az általánostól.