A Karsai József vezette dinnyetermesztők elzártak több békési felvásárlótelepet. A tiltakozók azt akarják így elérni, hogy a felvásárlók minimum bruttó 30 forintot fizessenek a gyümölcs kilójáért.

Blokád alá  vontak több dél-békési dinnyefelvásárló-telepet a Karsai József szocialista országgyűlési képviselő által vezetett dinnyetermesztők pénteken kora este. Karsai az MTI-vel közölte: a gazdák Magyarbánhegyesen, Kunágotán, Nagybánhegyesen, Medgyesegyházán és várhatóan rövidesen Pusztaottlakán zárják el erőgépeikkel a felvásárló-telepek bejáratait.

Karsai hangoztatta: azt akarják elérni, hogy a felvásárlók legalább bruttó 30 forintot fizessenek a termelőknek a gyümölcs kilójáért. A blokád alá vont telephelyeken több kamion is áll, emiatt a dinnyeszállító járművek nem tudják elhagyni a környéket. A képviselő elmondta, hogy a helyszíneken megjelentek a rendőrök is, ám egyelőre csak szemlélik az eseményeket, hiszen a demonstrálók kerülik a vitát a felvásárlókkal.

A képviselő már tárgyalt az egyik felvásárlóval, aki azt mondta neki, hogy Macedóniából olcsóbban lehet felvásárolni a dinnyét, ezért tudnak csak 20-23 forintot fizetni a magyar termelőknek.

Az MTI érdeklődésre Simonka György, a Simba Hungary Kft. vezetője - aki maga is termelő - elmondta: csak a pénteki napon 112 termelőtől 23 kamion dinnyét vásárolt kilogrammonként 23-25 forintért. Szerinte egyre kevesebb a dinnye a határban, s ez prognózisa szerint felhajthatja a külpiacokon az árakat, s így növekedhet a hazai felvásárlási ár is. Elismerte: szerinte is alacsony a felvásárlási ár, azonban nem ilyen eszközökkel kellene élni a termelőknek.

Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense nem tudott a blokádokkal kapcsolatban atrocitásokról beszámolni. Elmondta, ha a gépjárművek elzárják a telephelyek bejáratát és akadályozzák  a közlekedést, az várhatóan szabálysértési eljárást von maga után.