Vitáznak a meghalt kisfiúról készült jelentésen

Vágólapra másolva!
Hibáztak a Heim Pál Gyermekkórház dolgozói májusban, amikor elláttak egy kisfiút, aki nem sokkal később agyhártyagyulladásban meghalt - állítja a családot képviselő ügyvéd a most elkészült orvos szakértői jelentésre hivatkozva. A kórház ügyvédje szerint viszont több minden hiányzik a jelentésből, ráadásul néhány megállapítása pontatlan is.
Vágólapra másolva!

Nélkülözték az elvárható gondosságot a Heim Pál Gyermekkórház dolgozói annak a kisfiúnak a megvizsgálása közben, aki május elején agyhártya-gyulladásban halt meg - Ábrahám László, a családot képviselő ügyvéd szerint ezt tartalmazza az esetről készült orvos szakértői vélemény.

A kórház ellen az elhunyt kisfiú szülei pert indítottak, mert szerintük nem vizsgálták meg alaposan a gyermeküket. A kisfiút magas lázzal és piros kiütésekkel vitték a körzeti orvoshoz, aki továbbküldte őket a kórházba. Ott az ügyeletes orvos azt mondta, csak bolhacsípésről van szó, ám a gyermek másnap meghalt agyhártyagyulladásban. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendelt el nyomozást.

A rendőrség felkérésére az esetről a Semmelweis Egyetem igazságügyi orvos szakértői intézete készített szakértői véleményt. Ábrahám László ügyvéd az [origo]-nak azt mondta: a dokumentum négy oldalon keresztül sorolja fel a kórház által elkövetett hibákat. A kórház nem rendelt el laborvizsgálatot, nem tartották bent megfigyelésre a fiút, valamint külön tünetként kezelték a lázat és a bolhacsípésszerű tüneteket, miközben együttesen kellett volna - sorolta az ügyvéd, aki szerint a kórház gondatlanul járt el, így a szülők jogosultak kártérítésre.

Simon Tamás, a kórházat képviselő ügyvéd viszont azt mondta az [origo]-nak: nem fogadják el az elkészült jelentést. Az ugyanis nem végeleges, a rendőrök eddig még nem hallgatták ki a kórház ápolónőjét, és nem történt meg a szülők és az orvosok közötti szembesítés sem - állítja Simon, aki szerint ráadásul a jelentést nem gyerekgyógyászok készítették, így az nem is megalapozott. Emellett a dokumentum tartalmi részeit is vitatja a kórház: a jelentéssel szemben állítják, hogy a kisfiúnak nem volt magas a láza: a felvételkor 36,9, a vizsgálatkor pedig 36,7 volt a testhőmérséklete. A kórház kitart amellett is, hogy a gyerek testén nem bolhacsípésszerű tünetek, hanem bolhacsípések voltak.

A kórház korábban jelezte, hogy kész a peren kívüli egyezségre, erre azonban csak akkor hajlandó, ha végleges és megalapozott jelentés készül az ügyben - mondta Simon, aki szerint a peren kívüli megállapodást nem segíti elő, hogy a család az ügy minden részletéről értesíti a sajtót. Az esettel kapcsolatban megkerestük Harmat Györgyöt, a kórház főigazgatóját, aki az [origo]-nak azt mondta: szabadságát tölti, így nem akar nyilatkozni