Elhunyt El Kazovszkij festőművész

Vágólapra másolva!
Hétfőn 59 éves korában elhunyt El Kazovszkij orosz származású Kossuth-díjas magyar festőművész. A legjelentősebb kortárs magyar festőművészek közé tartozott.
Vágólapra másolva!

Életének 59. évében hétfőn elhunyt El Kazovszkij orosz származású Kossuth-díjas magyar festőművész - tudatta a család az MTI-vel. A legjelentősebb kortárs magyar festőművészek közé tartozott. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közölte: El Kazovszkijt saját halottjának tekinti.

Eredeti nevén Elena Kazovszkaja 1950. július 13-án született Leningrádban (Szentpétervár), 1965 óta élt Budapesten. 1977-ben elvégezte a budapesti Képzőművészeti Főiskola festő szakát. Munkásságát 1989-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 2002-ben Kossuth-díjat ismerték el.

A festészet, a díszlet- és jelmeztervezés mellett installációkat is készített és performansszal is foglalkozott. Alkotói pályafutása a 70-es évek végén kezdődött. Ekkor indította el performansz-sorozatát, a Dzsan-panoptikumot is, amelyben a színpadi teret, a mozgást, a szöveget és a zenét kapcsolta össze a hagyományos festői és szobrászi szemlélettel.

Művészetét mitologikus gondolkodásmód jellemezte, képei, installációi, performanszai mítoszok születésének, elhalásának a metaforái. Állandó motívumokból építkező jellegzetes világát görög és archaikus toposzok köré szervezte.