Nem ismétlik meg Gyurcsány fiának érettségijét

2008.07.21. 11:20

Nem talált olyan törvénysértést Gyurcsány Ferenc kormányfő fiának érettségijével kapcsolatban az Oktatási Hivatal (OH), amely indokolná az eredmény megsemmisítését, bár volt több szabálytalanság is - mondta az [origo]-nak Bakonyi László, a hivatal elnöke. Az OH három szülő panaszára kezdett vizsgálódni. A szülők szerint kivételeztek a tanárok a fiúval, aki tovább dolgozhatott a feladatokon a speciális tanrendű iskolában, miközben más nem kapta meg ezt a lehetőséget. Az egyik szülő azt mondta az [origo]-nak, megdöbbentette, hogy a hivatal lezártnak tekinti az ügyet.

"Az Oktatási Hivatal nem talált olyan törvénysértést, amely indokolná az érettségi vizsga eredményeinek megkérdőjelezését vagy megsemmisítését" - olvasható a hivatal hétfő délelőtti közleményében. Emellett ugyanakkor szabálytalanságot is feltárt a vizsgálat - mondta el az [origo] kérdésére Bakonyi László, a hivatal elnöke.

Bakonyi szerint az egyik ilyen, hogy fel kellett volna kérni a szülői szervezetet, vegyen részt az érettségi szervezésében, de ezt nem tette meg a speciális tanrendű Montessori Alapítványi Iskola. Az írásbeli vizsga szervezésekor is történtek hibák, valamint a jegyzőkönyvek kitöltésénél, és a szülői kérelmek kezelésénél is. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "mindezek nem befolyásolták az érettségi eredményét".

A Montessori idei érettségi vizsgájával kapcsolatban három szülő kifogásolta a lebonyolítás körülményeit, ezt követően indult vizsgálat. A panaszosok szerint kivételeztek az érettségin Gyurcsány Ferenc fiával.

A fiú osztálytársainak szülei azt állították korábban az [origo]-nak, hogy a kormányfő fia tovább dolgozhatott az érettségi feladatokon. Azt a szülők is elismerték, hogy az érettségi eljárás szerint bizonyos esetekben erre van lehetőség, ugyanakkor azt sérelmezték, hogy a fiú egyik osztálytársa annak ellenére sem kapta meg ezt a lehetőséget, hogy egy orvosi szakvélemény is ezt javasolja számára.

A szülők szerint egyéb szabálytalanságok is történtek Gyurcsány fiának érettségije körül, például a jegyzőkönyvben nem tüntették fel a fiúnak felkínált pluszlehetőséget, emiatt indult vizsgálat. Bakonyi szerint ez valóban hiba volt, a Gyurcsány-fiú osztálytársának azonban kötelezően nem kellett biztosítani a plusz időt, az csak lehetőség.

Az Oktatási Hivatal (OH) a vizsgálat során meghallgatta a szülőket, a pedagógusokat, az intézmény vezetőjét és az érettségi vizsgabizottság elnökét is. Az OH szerint a panaszos szülők részt vettek a vizsgálat folyamatában, és a keletkezett iratokba is belenézhettek.

A panaszos szerint nincs lezárva az ügy

"Megdöbbentem. Most elég dühös vagyok" - kommentálta az egyik panaszos szülő [origo]-nak, a hivatal közleményét, amely a vizsgálat eredményét közölte. A névtelenséget kérő szülő szerint - aki a három panaszos egyike - nekik kellett volna elsőként megkapniuk az OH vizsgálati eredményét, amit ő megkérdőjelez.

A szülő azt mondta, péntek délután adták fel a hivatal eddigi vizsgálataival kapcsolatos észrevételeiket, panaszaikat, ami "hétfő reggelig kizárt, hogy egyáltalán megérkezett hozzájuk". Szerinte emiatt "még nincs lezárva az ügy". Bakonyi ugyanakkor közölte: emailben is megkapták az észrevételeket, és áttanulmányozták azokat a közlemény kiadása előtt.

A szülő - aki többször hangsúlyozta, hogy "ez nem politikai ügy" - azt állította, az OH megszegte a velük kötött egyezségét azáltal, hogy nyilvánosságra hozta vizsgálati eredményét. A panaszos szerint ugyanis abban állapodtak meg, hogy egyik fél sem közöl semmit a nyilvánossággal, amíg teljes mértékben le nem zárják az ügyet. A szülő közölte: emiatt kedd délután nyilvánosságra hozzák, hogy szerintük milyen törvénytelenségek történtek az érettségin. Bakonyi szerint nagy volt rajtuk a nyomás a nyilvánosság részéről, ezért siettek a közlemény mielőbbi kiadásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK