Visszamehettek Szlovákiába az áttévedt medvék

Vágólapra másolva!
Valószínűleg visszament Szlovákiába a barnamedve és bocsa, amelynek nyomaira július elején bukkantak az Aggteleki Nemzeti Parkban. A lábnyomok alapján úgy tűnik, a medvék visszatértek eredeti lakóhelyükre.
Vágólapra másolva!

Vélhetően visszament Szlovákiába a Magyarországra áttévedt barnamedve és bocsa. A két állat nyomai átvezettek a határon, vadászok pedig nagy valószínűséggel ezeket az állatokat láthatták szlovákiai Almás (Jablonca) térségében - mondta hétfőn Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata osztályvezetője. A vadászok a napok óta tartó esős időjárásnak köszönhetően a felázott talajon könnyebben fellelhették a medveanya és bocsa nyomait, feltételezésük szerint az állatok visszabarangoltak oda, ahonnan érkeztek, a rozsnyói járás térségébe.

Július elején bukkant a két állat lábnyomára az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata a park északi részén, a szlovák-magyar országhatár közelében. A nyomokból arra következtettek, hogy egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs járhatott a területen.

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de ma már csak néhány magasabb hegységben élnek. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de megtalálhatók a szlovákiai hegységekben is. A barnamedvére jellemző, hogy több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresi fel.