Vizsgálják a bepanaszolt kommandós akciót

Vágólapra másolva!
A rendőrség elrendelte a kivizsgálását annak a múlt heti, Soroksáron végrehajtott ellenőrzésnek, amelynek során az igazoltatott romák állítása szerint a kommandósok fegyvert szegeztek rájuk és falnál térdepeltettek az ágyból kirángatott családokat. A BRFK korábbi közleményében azt írta: két körözött embert kerestek, és szükségesek voltak a fokozott biztonsági intézkedések.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a múlt heti, soroksári rendőri intézkedés szakszerűségének vizsgálatát Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese - közölte a Budapesti rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn a távirati irodával. A Roma Sajtóközpont pénteken közölte, hogy július 17-én fegyveres kommandós egységek rontottak roma családokra Soroksáron, fegyvert szegeztek gyerekekre, asszonyokra, betegekre és idősekre, és órákon át feltett kézzel térdepeltették őket az udvaron.

Belovai István a Roma Sajtóközpontnak elmondta: hajnali két órakor arra ébredt, hogy valakik rugdossák a kaput. A férfi önként kiment az udvarra, tizennégy és tizenkilenc éves fiait, feleségét és anyósát viszont egyenként hat-nyolc kommandós rángatta ki az ágyból és a szobákból.

A férfi szerint nem igazolták magukat a kommandósok, akik csuklyát viseltek, nem mondták meg, hogy mit keresnek, és házkutatási parancsot sem mutattak. Az akció végén igazoltattak mindenkit, majd elmentek. Belovai szerint az akció idején legalább hat-nyolc rendőrségi mikrobusz állt az utcában, nagybátyja Duna-parti házához pedig két motorcsónakon érkeztek kommandós egységek.

A BRFK pénteken - erre reagálva - közleményben tudatta, hogy a XXIII. kerületben, a Vadevezős utca néhány családi házának lakói körében ellenőrzést hajtottak végre. Két körözött személyt kerestek, az egyiket emberölés, a másikat rablás és más súlyos bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, a beszerzett információk pedig arra utaltak, hogy a keresett személyek a Vadevezős utcában bujkálnak.

A bűncselekmények tárgyi súlya és az elkövetők személyiségéről beszerzett információk szükségessé tették a nagy erőkkel végrehajtott ellenőrzést és a fokozott biztonsági intézkedéseket - tette hozzá a rendőrség. Mint írták, az ellenőrzés végeztével - mivel a körözött személyek nem kerültek elő - a rendőrök elhagyták a helyszínt, és tovább keresik a két körözött bűnözőt.

A családok ügyvédje, Szikinger István a Roma Sajtóközponttal közölte, hogy beadvánnyal fordul a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kéri az ügy kivizsgálását.