Ismét zebrán ütöttek el gyalogosokat

Vágólapra másolva!
Súlyos sérüléseket szenvedett az asszony és négy éves unokája, akiket egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ütött el egy autó kedden Budapesten, a Városligetben. Az utóbbi hetekben több hasonló eset is történt, aminek nyomán felmerült a közlekedési szabályok szigorítása is.
Vágólapra másolva!

Egy nő és unokája a Városligetben, a Kós Károly sétányon ment át a zebrán, amikor egy személygépkocsi elütötte őket. A rendőrség korábbi tájékoztatását helyesbítve a Madarász utcai Gyermekkórház délután közölte: nem csak a nő, de a négy éves kislány is súlyosan megsérült. A gyerek az intenzív osztályon fekszik, állapota súlyos, de stabil. Nagymamáját az Árpád Kórházban ápolják, ahol a távirati irodának megerősítették, hogy az asszony sérülései is súlyosak.

Zugló polgármestere arra kérte a kerület rendőrkapitányát, hogy terjessze ki a fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzést a Kós Károly sétány gyalogos-átkelőhelyeire is. Weinek Leonárd közleményében hozzátette: a kerületi rendőrséggel korábban megállapodást kötöttek a fokozottabb ellenőrzésről, amelynek köszönhetően csökkent a szabálysértők száma, de a Városligetben továbbra is sok a szabálytalankodó autós.

Július elején is történt egy hasonló baleset szintén Budapesten, a Váci úton. Három gyalogos haladt át a zebrán, zöld jelzésnél, amikor elütötte őket egy autó.

A hatóságok szerint ugyan a közlekedési szabályok idei szigorítása óta csökkentek a balesetek, az utóbbi hónapokban több gyalogosgázolás is történt. Május közepén Pécsen egy autós a zebrán ütött el egy 67 éves nőt, aki 20 hónapos unokáját tolta babakocsiban. A balesetben mindketten meghaltak.

Más hasonló tragikus esetek is történtek, amelyek kapcsán közlekedési szakemberek több megoldási javaslatot tettek. Felvetődött például, hogy a zebrát csak legfeljebb 30 km/h-s sebességgel lehessen megközelíteni, de akadt olyan javaslat is, hogy fekvőrendőröket telepítsenek a mellékutcákban lévő átkelőkhöz.