Tőrbe csalták a meghalt tűzszerészeket

Vágólapra másolva!
Mindkét magyar tűzszerészt tőrbe csalták Afganisztánban a parlament honvédelmi bizottsága elé tárt jelentés szerint. A robbantásos merényleteknek tehát mindkét esetben ők voltak a célpontjai. A bizottság ülésén minden parlamenti párt azon a véleményen volt, hogy Magyarország továbbra is vegyen részt az afganisztáni misszióban.
Vágólapra másolva!

Az Afganisztánban elhunyt mindkét magyar tűzszerészt, Kovács Gyulát és Nemes Krisztián is tőrbe csalták, és a robbantásos merényleteknek mindkét esetben ők voltak a célpontjai - ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a parlament honvédelmi bizottságának tagjai a testület szerdai rendkívüli ülésén ismertek meg.

A zárt ülést követően Havril András vezérkari főnök számolt be a tragédiák körülményeiről. Mint mondta, a bagláni újjáépítési csoport eddig megfelelő biztonság mellett és eredményesen hajtotta végre feladatát, az elmúlt időszakban viszont felerősödött a terrorista tevékenység. A magyar tűzszerészek eredményes tevékenysége miatt fokozottabban irányult rájuk a terroristák figyelme - tette hozzá.

A korábbi, június 10-én bekövetkezett merényletnél Kovács Gyula amerikai támogatással, amerikai zavaró berendezések alkalmazásával akarta megsemmisíteni a robbanószerkezetet. Menet közben derült ki, hogy robot segítségével nem tudja kiemelni a földből a szerkezetet, ezért ezt védőfelszerelésben próbálta eltávolítani. A terroristák eközben robbantották fel a pokolgépet.

A másik, július 12-i esetnél a helyi rendőrség által felfedezett robbanószerkezethez hívták ki a tűzszerészeket. Nemes Krisztián azért nem viselt védőfelszerelést, mert a támadás időpontjában még csak a robbanószerkezet helyét akarta megállapítani. Ekkor robbant fel a pokolgép ismeretlen körülmények között, a vizsgálat szerint nem távirányítással, hanem "egyszerű, primitív szerkezettel" beindítva a csapdaként lehelyezett szerkezetet.

Korlátozottan, de maradnak

Havril András a jövőre nézve azt mondta: míg eddig a tűzszerészek biztosították az újjáépítési csoport kötelékében dolgozó katonákat, ezentúl nekik kell sokkal nagyobb mértékben figyelniük a tűzszerészekre. A Magyar Honvédség 2015-ig tartó missziós stratégiáján, így az afganisztáni stratégián sem változtatnak, nem vonják ki a rendszerből a tűzszerészeket, de korlátozzák a tevékenységüket - tette hozzá.

Arra a kérdésre, miszerint miként lehet felkészíteni a tűzszerészeket arra, hogy célponttá váltak, Havril András azt mondta: a speciális feladatkörben dolgozó katonák olyan felkészítést kaptak, amelynek segítségével le tudják győzni az őket érő sokkhatásokat. Emellett pszichológus is foglalkozik a misszió résztvevőivel és társaik is segítik őket.

Minden párt a folytatás mellett

Szekeres Imre honvédelmi miniszter az ülést követően bejelentette: minden párt támogatta, hogy Magyarország továbbra is vegyen részt az afganisztáni újjáépítési misszióban. A tárcavezető magyar nemzeti érdeknek nevezte, hogy Afganisztánban fennmaradjon a stabilitás és Magyarország továbbra is sikeresen lássa el vállalt feladatát. A parlamenti bizottság rendkívüli ülését az után hívták össze, hogy a közelmúltban két magyar tűzszerész is életét vesztette Afganisztánban.

A két tűzszerész egy hónap különbséggel halt meg, ráadásul a 32 éves Nemes Krisztián váltotta Afganisztánban a 30 éves Kovács Gyulát, miután egy bomba hatástalanítása közben életét vesztette. Mindkét esetben házi készítésű robbanószerkezetet próbáltak hatástalanítani, amikor az felrobbant. A tűzszerészeket hősi halottá nyilvánították és posztumusz előléptették. Szekeres Imre miniszter utasítására Havril András vezérkari főnök különleges vizsgálóbizottságot hozzon létre a halálesetek körülményeinek tisztázására.