Hibás hegesztés okozta a töki körhintabalesetet

Vágólapra másolva!
Az előzetes műszaki szakvélemény szerint a törés helyén történt szakszerűtlen hegesztés okozta a töki körhintabalesetet. A rendőrség ezért büntetőeljárást indított foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen.
Vágólapra másolva!

Megkapta az előzetes műszaki szakvéleményt a leszakadt töki körhinta ügyében a rendőrség szerdán. Ebben az áll, hogy a törés helyén szakszerűtlen volt a hegesztés, és ez vezetett a balesethez - mondta az [origo]-nak Bényi Mónika, a Pest megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője.

Farkas Norbert, a Pest megyei Rendőrfőkapitányság bűnügyi osztályának vezetője ehhez hozzátette: a szakértői vélemény alapján elrendelte a nyomozást foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen.

"Először az üzemeltetőt, tulajdonost keressük meg, nyilatkozzon arról, ki, mikor javította a szerkezetet. Utánanézünk annak, aki javította, az mennyire elismert szakember, betartotta-e az előírásokat. Megkeressük azt is, aki ellenőrizte és rendben találta a körhintát, őt kikérdezzük arról, milyen módszerekkel vizsgálódott, észlelt-e valamit" - mondta az [origo]-nak Farkas Norbert.

A körhintát a legutóbbi, áprilisi ellenőrzésen Bakó István, az EMI-TÜV SÜD Kft. osztályvezetője vizsgálta meg. Bakó az [origo]-nak nem volt hajlandó nyilatkozni. Korábban ugyanakkor az RTL Klubnak azt mondta: műszerek nélkül, ránézésre állapította meg, hogy rendben van a szerkezet. Szerinte ez elég, mert ez az előírás.

A felvétel vasárnap készült

A baleset a töki falunapon történt, vasárnap este. A Fifi típusú körhinta két tartóeleme menet közben eltörött, a rajta lévő kabinok szétrepültek. A körhinta úgy működött, hogy föl-le emelkedtek a kocsijai, és az egyik felemelkedéskor törtek el a tartóelemek. A balesetben főként gyerekek sérültek meg. A mentők 17 embert szállítottak kórházba.

A töki körhintabaleset két sérültje még a fővárosi Madarász Utcai Gyermekkórház intenzív osztályán van súlyos sérülésekkel, de állapotuk stabil - közölte Sült Tamás Péter, a kórház sebész főorvosa szerdán. Az egyik kislánynak lép- és koponyasérülései vannak, még mindig életveszélyes az állapota, a másik lánynak arcsérülései és mellkasi zúzódásai vannak. A főorvos szerint mindkét gyermeknek hosszabb ideig kell kórházban maradnia, három könnyebb sérült viszont már hazamehetett a kórházból. A többi beteget a Szent János Kórházba és az Állami Egészségügyi Központba (ÁEK) szállították, állapotukról még nem adtak felvilágosítást.

A rendőrség vasárnap éjjel a tulajdonost és a körhinta kezelőjét is kihallgatta. A papírok rendben voltak, érvényes műszaki engedéllyel rendelkezett a körhinta. A kihallgatáson a tulajdonos azt mondta: nem tudják, hogy mi okozhatta a balesetet, a körhintát rendszeresen ellenőriztették a megfelelő hatóságokkal. A körhinta üzemeltetőjét és kezelőjét alkoholszondás vizsgálatnak is alávetették, az eredmény negatív volt, nem álltak alkoholos befolyásoltság alatt.

Az üzemeltető kihallgatása során derült ki, hogy a körhinta nem először okozott balesetet. Az 1999-es Sziget fesztiválon ugyanennek a körhintának szakadt le két gondolája. A balesetben akkor egy történelemtanár is meghalt. A tragédia után a játékot teljesen átalakították, így üzemelt tovább.

A Blikk keddi számában a körhinta üzemeltetője azt nyilatkozta, hogy szerinte semmiféle összefüggés nincs az 1999-es és a hétvégi eset között, "hisz az akkori baleset egy teljesen más berendezésen történt. Csak annyi igaz, hogy abban az esetben is én voltam az üzemben tartó."