"Vegyen fel kengurut a Szabó Imre!"

Vágólapra másolva!
Babakocsi helyett kenguru - ezt javasolja a kismamáknak a környezetvédelmi miniszter, aki szerint így a gyerek kevésbé szennyezett levegőt fog szívni. Szakemberek szerint is van értelme megfogadni Szabó Imre tanácsát, az általunk megkérdezett kismamák azonban nem lelkesedtek érte. Többen javasolták a miniszternek, öltse magára a kényelmetlen babahordó eszközt, és ötletelés helyett inkább a levegő minőségén javítson.
Vágólapra másolva!

"Vegyen fel kengurut a Szabó Imre! - mondta indulatosan az [origo]-nak a budapesti Móricz Zsigmond körtéren babakocsival komótosan sétálgató kismama. A nő szerint a kenguruval - vagyis az edésanya derekára, mellére csatolható, csecsemő hordására szolgáló eszközzel - az a legfőbb probléma, hogy már fél óra viselés után is lila foltokkal lesz tele a teste.

Az édesanyát annak kapcsán kérdeztük, hogy Szabó Imre környezetvédelmi miniszter nemrég felvetette, a kismamák a szmogos belvárosban inkább kenguruban és ne alacsony babakocsiban hordják gyerekeiket, mert azok így kevésbé szennyezett levegőt fognak beszívni. Az MSZP-s miniszter a HVG-nek adott interjúban ezt a javaslatát azzal indokolta, hogy minisztersége alatt a korábbiaknál jóval nagyobb súlyt akar a környezet-egészségügyre helyezni.

Miért nem a szmog tűnik el?

Az [origo] által megkérdezett budapesti kismamák nem fogadták kitörő lelkesedéssel a környezetvédelmi miniszter ötletét. A Móricz Zsigmond körtéren megkérdezett anyukához hasonlóan mások is azt javasolták a politikusnak, öltse magára a hintaszerű kengurut, és akkor fogalma lesz róla, milyen kényelmetlen viseletről van szó.

Egy édesanya szerint nem azon kellene gondolkodni, hogy az emberek hogyan úszhatják meg a szmogot, hanem a levegő minőségén kéne javítani. "A kenguruzás erőltetése csak tüneti terápia, attól a szmog még nem tűnik el" - magyarázta a korábban Oslóban élő nő, aki azt hozta fel példaként, hogy a norvég fővárosban korlátozták a belváros autóforgalmát.

A cikk megjelenése után a környezetvédelmi tárca jelezte: Szabó Imre miniszterségének egyik első kezdeményezése volt, hogy lépéseket tegyen a levegőminőség javításáért. Így svájci mintára - várhatóan még 2008-ban - az uniós tagállamok közül elsőként vezetjük be az önálló küszöbértéket a légszennyezésért leginkább felelős szállóporra, ami az eddiginél gyakrabban teheti indokolttá szmogriadó elrendelését - közölte a szakminisztérium. A riasztási kötelezettség bevezetése rábírhatja az önkormányzatokat, hogy a légszennyezettséget csökkentő intézkedéseket vezessenek be - tették hozzá.

Szükségmegoldás a kenguru

Szükségmegoldásként javasoljuk a kengurut - mondta az [origo]-nak Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettese, aki támogatja a miniszter ötletét. Páldy szerint a főváros levegőszennyezettsége arányaiban elfogadható. Ez alól a belváros olyan forgalmas részei jelentenek kivételt, mint a Rákóczi, a Kossuth, a Váci út, valamint a Kis- és a Nagykörút. Az OKI főigazgató-helyettese szerint ezeket az útvonalakat hosszabb időre nem ajánlják a légúti megbetegedésekben szenvedőknek és kismamáknak.

Pormérés Budapesten

A levegő minősége a kipufogók - 30-50 centiméteres - magasságában a legrosszabb, felfelé haladva viszont egyre tisztább. A kismamák így a derékmagasságban hordott kenguruval komoly szmogtól kímélik meg a babákat - közölte Páldy. A porszemcsék, valamint az azokra tapadó, autók által kibocsátott nehézfémek ugyanis köhögést és nehézlégzést válthatnak ki, valamint gyulladást okozhatnak a tüdőben. Több vizsgálat bizonyította, hogy a szennyezett levegőjű területen élők körében nő az asztmások aránya.

Kényelmetlen

Ennek ellenére péntek délelőtt a XI. kerületben mindössze egyetlen olyan kismamát láttunk, aki hordozókendőben cipelte a gyerekét, a többi közel húsz édesanya a babakocsit választotta. Ezt azzal indokolták, hogy a kenguruzás megerőltető, a gyereket csak addig lehet így vinni, amíg 8-9 kiló alatt van. "Nehéz bevásárolni, lehetetlen a hátizsákból elővenni bármit" - mondta egy a piacon vásárló nő, aki szerint a kenguruzás azért is fárasztó, mert mellette mindig kell cipelni mást is, például szatyrokat, pelenkát. "Ha két gyereke van az embernek, akkor nem is lehet, a másik is mindig azt akarja, hogy vegyem fel" - tette hozzá egy másik anya. Az asszony szerint nyáron ráadásul kényelmetlen, megizzad benne az anya és a baba is.

Forrás: MTI
Szabó Imre, kenguru nélkül

Rövidebb időszakokra szükséges rosszként elfogadhatónak tartja a baba számára megfelelő támasztást nyújtó kenguru használatát Körmendi Zoltán, a Heim Pál Gyermekkórház ortopédiai osztályának szakorvosa. Az ortopédsebész szerint a még önállóan ülni nem tudó babáknak a fekvés a természetes testhelyzetük, így a fekvő-babakocsi a legjobb nekik, mozgásfejlődésük számára ez az ideális helyzet. Körmendi szerint olyan helyzetekben, mint a bevásárlás vagy tömegközlekedés, érthető lehet a kenguruzás, illetve a hordozókendő, hosszú távon használni viszont nem túl jó ötlet.

Megkerestük a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, hogy a kenguruzáson kívül még miket tartalmaz a tárca környezet-egészségüggyel kapcsolatos koncepciója. A minisztérium további konkrétumokról nem tudott beszámolni, csupán annyit közölt: a tervezet kidolgozása most zajlik.