Nem úszhatják meg a bírságot a külföldi gyorshajtók

Vágólapra másolva!
Eddig az autópályákon könnyen megléptek a rendőrök elől a külföldi gyorshajtók, büntetni viszont csak akkor lehetett őket, ha sikerült megállítani és a forgalmiból kideríteni, ki az üzembentartó. Egy újításnak köszönhetően viszont mostantól laptopjukra élőképet kapnak a kivezető pontokon lévő rendőrök a külföldi gyorshajtókról, így van idejük megállítani őket.
Vágólapra másolva!

A hatályban lévő jogszabályok eltérő módon kezelik a magyar és a külföldi állampolgárokat a közigazgatási bírság kiszabása tekintetében. Míg a magyar rendszámú autók adatait, ha a sofőr átlépte a sebességhatárt, a központi nyilvántartásból lekérhették a rendőrök, és a bírságot kiküldhették az üzembentartó címére, addig a külföldi rendszámú autók esetében a forgalmiból kell kideríteniük, hogy ki az üzembentartó. Ehhez viszont meg kell állítani az autót.

"Az ország nagy részén ez működik, egyedül az autópályán nem, ott könnyen megléptek a külföldi gyorshajtók" - mondta az [origo]-nak Komáromi Endre, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Az M1-es autópályán például Komáromi szerint a gyorshajtók 70 százaléka külföldi, és csak 30 százaléka magyar. Utóbbiakat büntették, míg a külföldiek általában megúszták a büntetést. Itt ugyanis többségében automata sebességmérők vannak, és mire kiderül, hogy egy külföldi gyorsan hajtott, már rég nem érik utol a riasztott rendőrök vagy ha el is kapnák, nem tudják igazolni a sebességhatár túllépését, mivel nem ők végezték a mérést.

Az új fejlesztés lényege, hogy a traffipax élőképe kivetíthető a kivezető pontokon lévő rendőrök laptopjára, így a 90-100 kilométerrel arrébb posztoló rendőrök látják a gyorshajtást, majd mikor 20-40 perccel később elhalad mellettük az autó, leállítják, megállapítják az üzembentartó kilétét, és kiküldik a külföldi címre a bírságot. Az uniós jogszabályok pedig biztosítják, hogy a bírságot be lehessen hajtani a külföldi állampolgáron - tette hozzá az osztályvezető.

A fejlesztés több millió forintba került, pontos számot még nem tudott mondani Komáromi, mert most összesítik a költségeket. "Végre megteremtődött a jogegyenlőség, mert az nem járja, hogy a magyarokat megbüntetik, a külföldieket viszont nem. Most már ők se úszhatják meg" - tette hozzá.