A PM szerint jó üzlet volt a bebukott kormánynegyed

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium azt állítja most elkészült beszámolójában, hogy pozitív a kormánynegyed mérlege: az ingatlant most egymilliárd forinttal drágábban lehetne eladni, mint amennyiért megvásárolták. Ez az összeg a tárca szerint fedezné a kormányzati negyeddel kapcsolatos kiadásokat. A telkeknek viszont csak akkor lesz valódi értékük, ha majd építkezni lehet rájuk, ez pedig egyelőre nincs így a megoldásra váró szabályozási problémák miatt.
Vágólapra másolva!

A kormányzati negyeddel kapcsolatos befektetés teljes egészében megtérült, az elszámolás mérlege pozitív - ezt állítja az az előterjesztés, amelyet a pénzügyminiszter készített a kormány részére a kormánynegyeddel kapcsolatos elszámolásról.

Az előterjesztés szerint a beszámoló elkészítéséig a kormánynegyeddel kapcsolatosan felmerült teljes kiadás 9,447 milliárd forint volt. Az ingatlanvagyon-gyarapodás, amely a kormánynegyed beruházása során megtörtént, független ingatlanszakértői értékelés szerint 9,457 milliárd forint.

Az állam által megvásárolt ingatlan jelenlegi piaci értéke 1 milliárd forinttal haladja meg a vásárláskor kifizetett vételárat a PM szerint. Ez az 1 milliárd forint vagyongyarapodás gyakorlatilag fedezi a kormánynegyed beruházásának minden más, nem ingatlanvásárlással kapcsolatos költségeit - áll az előterjesztésben.

A minisztérium szerint a kormánynegyedre fordított kiadások megtérülnek az állam számára a későbbiekben. Az előterjesztésben azt írják: az elkészült tanulmányok, elvégzett mérések, vizsgálatok a jövőben felhasználhatók lesznek egy hasonló projekt kapcsán, emiatt nem tekinthetők pusztán "elsüllyedt költségnek". Az előterjesztés szerint a felhalmozott ismereteket rendszerezett módon dokumentálták, így később legfeljebb frissíteni kell őket.

"A kormányzati szervek modern, irodai munkára alkalmasabb és emellett olcsóbban üzemeltethető épületekbe költöztetése szükségszerűen be fog következni. Bármilyen formában fog ez megvalósulni, a mostani eljárásban megszerzett tapasztalatok hasznosulni fognak" - olvasható az előterjesztésben.

A kormánynegyed terveit januárban fújták le. Addigra a kormánynegyed telkein végeztek értéknövelő beruházásokat: bontási tervek készültek, felszámoltak több, nem használt vasúti vágányt, lebontottak több értéktelen épületet. Azonban a telkeknek csak akkor lesz valódi értékük, ha építeni lehet majd rájuk, ehhez pedig előbb meg kell oldani azokat a szabályozási és közlekedési problémákat, amelyek nagyban hozzájárultak a negyed tervének bukásához.

A negyed lefújásával 21,8 milliárd forintos lyuk keletkezett a költségvetésben. A kormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán ugyanis eredetileg 30 milliárd forint bevétellel számoltak 2008-ban, mivel azonban a minisztériumok nem költözhetnek ki a Lipótvárosból, azokat nem lehet eladni. A tervek feladásával pedig csak 8,2 milliárd forintot spóroltak meg - ennyit szántak a büdzséből a kormányzati negyed céljára.