Alkohol volt a gázoló osztrák rendőr vérében

Vágólapra másolva!
Az osztrák ügyészség tájékoztatása szerint alkoholt találtak annak a rendőrnek a vérében, aki vasárnapra virradó éjszaka halálra gázolt egy magyar fiatalembert Nagycenknél - számolt be róla a Kisalföld. A gázoló elhajtott autójával a helyszínről, és az őt üldöző rendőröket lerázva visszament Ausztriába, majd másnap reggel feladta magát. Az ügyben Magyarországon és Ausztriában is folyik az eljárás, egyelőre nem tudni: hol áll majd bíróság elé az osztrák rendőr.
Vágólapra másolva!

Alkoholt találtak annak a 33 éves osztrák rendőrnek a vérében, aki Fertőd és Nagycenk között szombatról vasárnapra virradó éjszaka halálra gázolt egy 19 éves magyar fiatalembert - írta a kisalfold.hu internetes megyei lap hétfőn az osztrák ügyészségre hivatkozva. A megyei lap úgy tudja, hogy a gázoló a vérében talált alkoholról azt mondta: csak a baleset után fogyasztott szeszes italt.

Alexandra Maruna, az ügyészség szóvivője a Kisalföldnek elmondta: mivel rendőrről van szó, a magyar nyomozással egy időben Ausztriában is megindult a vizsgálati eljárás. Azt, hogy a férfi melyik országban áll majd bíróság elé, az ügynek ezen szakaszában még nem lehet megállapítani.

"Egyelőre várjuk a magyar rendőrség szakértői véleményét az esetről" - tette hozzá Alexandra Maruna, aki szerint a nemzetközi jogi gyakorlat alapján a legmagasabb kiszabható büntetés a férfi ellen három év szabadságvesztés gondatlanságból elkövetett emberölésért. A rendőrt ideiglenesen felfüggesztették, de a fegyelmi bizottság dönt majd a végleges elbocsátásról.

A 33 éves osztrák rendőrtiszt-helyettes a 85-ös úton Soprontól Győr irányába haladt, amikor Nagycenk és Fertőd között vasárnap hajnali egy óra húsz perckor elütötte a nagycenki fiatalembert. Kiszállt az autóból, megnézte az árokban fekvő férfit, néhány szót váltott az időközben odaérkező magyar szemtanúval, majd autójába ugrott, és Győr irányába nagy sebességgel elhajtott.

Az osztrák férfi ezt követően - amikor a magyar szemtanú mobiltelefonon a mentőket hívta - még egyszer visszatért a helyszínre, de a kérlelés ellenére sem maradt ott, hanem újból elhajtott. Eközben már egy másik magyar autós is a helyszínre érkezett, aki az elszáguldó osztrák után indult. Az osztrák rendőr egyre nagyobb sebességgel hajtott, és az őt üldöző magyar autóst, illetve az időközben az üldözésbe szintén bekapcsolódó magyar rendőröket is lerázva Sopronkövesdnél egy kis úton áthajtott Ausztriába. A rendőr vasárnap adta fel magát a felsőpulyai rendőrségen.