Üres volt a ferencvárosi óriásbomba

Vágólapra másolva!
A tűzszerészi vizsgálat során kiderült, hogy ártalmatlan volt az az óriásbomba, amelyet hétfőn Ferencvárosban találtak, így hamarosan visszatérhet otthonába a környékről kitelepített több ezer ember. Eredetileg azzal számolt a honvédelmi miniszter, hogy elhúzódhat a hatástalanítása. A terület kiürítése nyolc órán keresztül tartott, öt órakor fejeződött be, a veszélyhelyzet pedig fél hétkor ért véget.
Vágólapra másolva!

Elmúlt a veszélyhelyzet, hamarosan elkezdhetnek visszatérni otthonaikba azok a lakosok, akiket a IX. kerületben hétfőn talált óriásbomba miatt költöztettek ki - mondta este fél hétkor Bánsághi Tamás, Ferencváros alpolgármestere az [origo]-nak. A nem sokkal később tartott sajtótájékoztató után a tűzszerészek parancsnoka, Hajdu Gábor újságíróknak elmondta, hogy a vizsgálat során kiderült, üres volt a bombatest, valószínűleg már a háború alatt hatástalanították. Ez akkor bizonyosodott be, amikor kiásták a szerkezetet, amelyet azóta elszállítottak, és már csak fémhulladékként kezelnek - tette hozzá Hajdu.

A tűzszerészek délután öt óra után nem sokkal kezdhettek hozzá a bombán való munkához. Akkorra sikerült teljes egészében kiüríteni Budapest IX. kerületének érintett - mintegy 10 ezer lakást magában foglaló - részét. A robbanószerkezetről kiderült, hogy egy SB 1000-es típusú német repülőbomba volt, amely eredeti állapotában egytonnás lehetett - mondta Hajdu. Korábban még olyan becslések jelentek meg, hogy kéttonnás bombáról van szó, amekkorát még nem találtak Magyaországon.

Előzetesen a honvédelmi miniszter attól tartott, hogy elhúzódhat a robbanószerkezet ártalmatlanítása. A bomba rendkívül nagy, komoly munka vár a tűzszerészekre - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter napközben a helyszínen újságíróknak. A tűzszerészek is azt közölték még a kiürítés kezdete előtt, hogy a munka akár késő estig is eltarthat.

Elhúzódott a kitelepítés

A bombát hétfőn találták, de a kitelepítést nem akarták éjszaka végrehajtani, így csak kedd reggel kilenc órakor kezdték el. Tudósítónk szerint fennakadás nélkül zajlott a kitelepítés, az emberek nyugodtan sétálgattak az utcán hátizsákokkal és szatyrokkal. Akadtak ugyanakkor kisebb viták is a rendőrök és a lakók között. Egy nő például délután vissza akart menni a háziállatáért, de nem engedték neki, amin ő felháborodott - jelentette munkatársunk.

A boltok és kocsmák reggel még nyitva voltak a környéken, de a rendőrök megjelenésével bezártak. Hivatalosan reggel kilenc órakor kezdték el kiüríteni Budapest IX. kerületében azt a területet, ahol a bombát találták egy régi malomépület bontásakor. A rendőrség hangosbeszélőkön értesítette a lakókat arról, hogy merre tudják elhagyni a területet. Az akcióban ötszáz rendőr, polgárőr és katasztrófavédelmi szakember vesz részt.

Bozsó Zoltán rendőr ezredes, a budapesti főkapitány rendészeti helyettese délben a Bakáts téren azt mondta tudósítónknak: sugárirányú ellenőrzést végeznek, azaz a belső területekről haladnak fokozatosan kifelé. A lezárt részt kétszer ellenőrzik, hogy biztosan ne maradjon ott ember - közölte Bozsó. A terület felett légtérzárat is elrendeltek - mondta munkatársunknak a BRFK kommunikációs osztályának helyettes vezetője.

A lakók már a hatóságok megjelenése előtt, a reggeli órákban elhagyták az egyik olyan házat, amely közvetlenül a telek mellett van, ahol a bombát találták - jelentette tudósítónk. Az ajtókra kiírták, hogy "elmentünk". Tudósítónk az utcán több olyan emberrel is találkozott, aki a rendőrök felszólítása nélkül, a híradások alapján döntött a költözés mellett.

A Mester utca, Vágóhíd utca, Haller utca, Fehérholló utca és Üllői út által határolt területen a kiürítés négy óra előtt már befejeződött - közölte Illés Hilda, a BRFK helyettes szóvivője. A térség felett teljes légtérzárlatot rendeltek el.

A biztonsági műveletnek része volt, hogy összes közművet - az elektromos műveket, a gázműveket és a vízműveket is - elzárták a IX. kerület lezárt részében - jelentette be Bánsághi Tamás, Ferencváros alpolgármestere kora délután. Boros Norbert, a Budapesti Elektromos Művek szóvivője közölte, hogy kedden várhatóan 15 órától néhány órán át szünetel majd az adott körzetben az áramellátás.

Tudósítónk a kiürítendő övezetbe tartozó Haller utca környékén több helyen látta a gázművek munkásait, akik egyes helyeken felbontották az aszfaltot, majd körbekordonozva otthagyták. Ezt a munkát még akkor is végezték, amikor a rendőrség már hangosbemondón szólított fel a terület elhagyására. A Fővárosi Gázművek tájékoztatása szerint a katasztrófavédők kérték az aszfalt felbontását annak érdekében, hogy ha bármilyen probléma adódna, mielőbb el tudják zárni a gázt a területen.

Több gyújtószerkezet is lehet

Napközben még úgy tűnt, hogy nehéz dolguk lesz a tűzszerészeknek, a bomba ugyanis mélyen be volt ágyazódva, a híradások szerint betonba. Az [origo]-nak egy névtelenséget kérő tűzszerész még délelőtt azt mondta, jelentősen növeli a hatástalanítás veszélyességét, hogy betonba ágyazódott a szerkezet, hiszen így sokkal nehezebb lesz hozzáférni a gyújtószerkezethez. Szerinte az is elképzelhető, hogy nem a betonba fúródott a bomba, hanem egy korábbi építkezésnél, átalakításnál nem vették észre a bombatestet, így került a betonágyba, ilyen eset fordult elő már korábban is.

Fotó: Pályi Zsófia
Tűzszerészek az építkezésen, ahol a bombát találták
(Még több fotóért kattintson a képre!)

"Ráadásul a helyzetet nehezíti, hogy az ilyen nagy bombáknál jellemzően nem egy, hanem két-három gyújtószerkezetet is beszerelnek, hogy biztosan robbanjon, ahogy a pár hete Angyalföldön talált robbanótestnek is két indítója volt" - mondta a tanácsadással és objektumok előzetes átvizsgálásával foglalkozó cég vezetője.

Nem volt nehéz dolguk a tűzszerészeknek

A szakember szerint az amerikai gyártmányú bombákat sok esetben úgynevezett kiszerelés elleni biztosítással látták el, ezért előfordulhat - ha a beton ellenére hozzá is férnek -, hogy nem lehet a helyszínen szétszerelni, és a gyújtóval együtt kell elszállítani. "Helyben jelentős károk nélkül biztosan nem lehet felrobbantani" - tette hozzá.

Az érintett területek

Nemcsak kiürítést rendeltek el, hanem le is zárták a környéket a forgalom elől. Bánsághi Tamás, Ferencváros alpolgármestere az [origo]-val közölte: a közlekedési lezárás szélesebb területet érint, mint a kiürítés. Kiürítés a Ferenc körút Boráros tér felöli oldala - Tűzoltó utca - Fehérholló utca - Könyves Kálmán körút - Koppány utca - Kvassai út bevezető szakasza - Lágymányosi híd budai hídfő - Egyetemi Központ első épületsora - a Boráros tér által körülhatárolt területen folyik a BRFK reggel tíz órai közlése szerint.

Forrás: [origo]
A + jel a bomba helyét jelzi

A robbanószerkezetet a IX. kerületében a Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében találták egy építkezésen, a régi malom bontásakor.

Fotó: Pályi Zsófia
Üzentek a hatóságoknak

Az [origo] tudósítója beszámolt arról is, hogy sok irodaház van a környéken, amelyeket reggel már ki se nyitottak. Köztük van az APEH regionális igazgatósága, amelynek egyik dolgozója munkatársunknak elmondta, hallott ugyan este a bombáról, de senki nem szólt neki arról, hogy mi a teendő, ezért a biztonság kedvéért bement a munkahelyére. Ott aztán a kapuban álló őr közölte vele, hogy zárva van az épület.