Árvízvédelmi készültség van a Tisza teljes hosszán

2008.07.29. 14:09

A Tisza teljes hosszán árvízvédelmi készültség van, a Hernádon lassú apadás várható. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter Vásárosnaményban tájékozódik a Tisza vízminőségéről és a munkálatokról - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kedden.

 

Jelenleg összesen 18 különböző folyón és patakon, 765 kilométer hosszúságú szakaszon zajlik első fokot meghaladó védekezés.

 

Az Országos Műszaki Irányító Törzs adatai szerint összesen 9 belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültség; 4 szakaszon első fokon, 5 szakaszon másodfokon védekeznek. Az elmúlt 24 órában 7 szivattyútelep csaknem 900 ezer köbméter vizet emelt át a belvízzel érintett 4.100 hektárnyi területen.

 

A teljes védekezési és helyreállítási munkák együttes költsége becslések szerint elérheti az egymilliárd forintot.

 

A Hernádon az apadás függvényében a vízügyesek megkezdik a levonuló árhullám utáni helyreállítási munkákat: visszabontják a homokzsákokból kiépített ideiglenes töltésmagasításokat, járhatóvá teszik a töltéskoronákat.

 

A tárca közleménye szerint továbbra is jelentős gondokat okoz az Ukrajnából és Romániából az árhullámmal együtt érkező kommunális hulladék, amelynek lehalászására árvíz idején nincs lehetőség. A korábban megkezdett diplomáciai lépéseket a probléma hosszú távú, megnyugtató kezelése érdekében folytatják.

 

A vízzel levonuló uszadék és a kiszámíthatatlan örvények miatt a fürdőzés, illetve vízitúrázás megszüntetésére hívta fel a figyelmet a minisztérium.

KAPCSOLÓDÓ CIKK