Nem tudják megállítani azt a Zala megyében vándorló szürkemarha-gulyát, amely másfél éve szabadult ki egy akrámból. Az állatok utakon kelnek át, milliós károkat okoznak a vidéken, befogni azonban nem tudják őket, mert nem arra mennek, amerre a hajtók szeretnék.

Másfél évvel ezelőtt kiszabadult egy harminc szürkemarhából álló gulya Zala megyében, Kacorlak környékén, azóta szabadon kóborolnak az állatok. Az őrizetlenül hagyott marhák több millió forintnyi kárt okoztak. A környékbeli veteményesekben, szántóföldeken lelegelték a terményt, letaposták a növényzetet, károsították a vadászterületeket. A folyóvíz mentén élő szürkemarhák időközben 50 egyedre szaporodtak, némelyiknek a súlya már eléri a több mázsát - mondta Gál István, Zalaszentbalázsi körjegyzője.

A gulya a napokban vándorútra indult a Principális-csatorna mentén Zala megyében: az állatok két főúton is áthaladtak, majd Alsórajk határában bukkantak fel, ahol letarolták a kukoricaföld egy részét - közölte Szegedi Ferenc, a Backó Mezőgazdasági Kft. igazgatója.

Nem lehet befogni őket

Egy kacorlaki állattenyésztő, Néder Szilveszter azt mondta: megvásárolná a gulyát, az árban már meg is egyezett a tulajdonossal. Most a legfontosabb feladat szerinte az állatok karámba helyezése. Mivel semmi garancia sincs arra, hogy hajtáskor a másfél éve pusztában élő állatok arra mennek majd, amerre a gazda szeretné, ezért a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberinek segítségével a szoktató-becsalogató módszert alkalmazzák.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park befogadná az állatokat, és több vevő is lenne a gulyára, de a hiányzó állategészségügyi vizsgálatok miatt a szürkemarhák nem adhatók el. Az állatok fele "papíron nem is létezik", mert nincs meg az ehhez szükséges egyéni azonosító számuk - jegyezte meg a körjegyző.

Kardeván Attila megyei főállatorvos elmondta: az állategészségügyi állomás egy éve nem tudja elvégezni a szükséges vizsgálatokat, és az előírt "borjúbejelentés" sem történt meg. A szürkemarhákat csak az állategészségügyi vizsgálatok elvégzése és a borjak bejegyzése után lehet eladni, ezt viszont csak karámba zárva lehet elvégezni. A hatósági állatorvosok szabálytalan állattartás miatt a gulya tulajdonosára százezer forintos nagyságrendű bírságot szabtak ki. Hasonló esetekben egyébként harmincezer forinttól másfél millió forintig terjedhet a büntetés.

Megoldás: mobil karám

Az állatokat mobil karám segítségével terelik az istállóba, ahol elvégzik majd az állategészségügyi vizsgálatokat, hogy aztán a szürkemarhák visszakerülhessenek a megszokott - de már villanypásztorral őrzött - legelőre.

Kacorlak környékén egy mintegy 15 hektáros területen már el is készült a karám, de a villanypásztorba egyelőre a szomszédtól kell majd "kölcsönözni" az áramot. Az áramszolgáltató elutasította ugyanis a légkábel kiépítésére vonatkozó kérelmet, a földalatti vezeték kiépítéséhez pedig a közlekedési hatóság engedélyére is szükség van, amire még több hetet kell várni - jegyezte meg Néder Szilveszter.