Útra keltek az elszabadult szürkemarhák

Vágólapra másolva!
Nem tudják megállítani azt a Zala megyében vándorló szürkemarha-gulyát, amely másfél éve szabadult ki egy akrámból. Az állatok utakon kelnek át, milliós károkat okoznak a vidéken, befogni azonban nem tudják őket, mert nem arra mennek, amerre a hajtók szeretnék.
Vágólapra másolva!

Másfél évvel ezelőtt kiszabadult egy harminc szürkemarhából álló gulya Zala megyében, Kacorlak környékén, azóta szabadon kóborolnak az állatok. Az őrizetlenül hagyott marhák több millió forintnyi kárt okoztak. A környékbeli veteményesekben, szántóföldeken lelegelték a terményt, letaposták a növényzetet, károsították a vadászterületeket. A folyóvíz mentén élő szürkemarhák időközben 50 egyedre szaporodtak, némelyiknek a súlya már eléri a több mázsát - mondta Gál István, Zalaszentbalázsi körjegyzője.

A gulya a napokban vándorútra indult a Principális-csatorna mentén Zala megyében: az állatok két főúton is áthaladtak, majd Alsórajk határában bukkantak fel, ahol letarolták a kukoricaföld egy részét - közölte Szegedi Ferenc, a Backó Mezőgazdasági Kft. igazgatója.

Nem lehet befogni őket

Egy kacorlaki állattenyésztő, Néder Szilveszter azt mondta: megvásárolná a gulyát, az árban már meg is egyezett a tulajdonossal. Most a legfontosabb feladat szerinte az állatok karámba helyezése. Mivel semmi garancia sincs arra, hogy hajtáskor a másfél éve pusztában élő állatok arra mennek majd, amerre a gazda szeretné, ezért a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberinek segítségével a szoktató-becsalogató módszert alkalmazzák.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park befogadná az állatokat, és több vevő is lenne a gulyára, de a hiányzó állategészségügyi vizsgálatok miatt a szürkemarhák nem adhatók el. Az állatok fele "papíron nem is létezik", mert nincs meg az ehhez szükséges egyéni azonosító számuk - jegyezte meg a körjegyző.

Kardeván Attila megyei főállatorvos elmondta: az állategészségügyi állomás egy éve nem tudja elvégezni a szükséges vizsgálatokat, és az előírt "borjúbejelentés" sem történt meg. A szürkemarhákat csak az állategészségügyi vizsgálatok elvégzése és a borjak bejegyzése után lehet eladni, ezt viszont csak karámba zárva lehet elvégezni. A hatósági állatorvosok szabálytalan állattartás miatt a gulya tulajdonosára százezer forintos nagyságrendű bírságot szabtak ki. Hasonló esetekben egyébként harmincezer forinttól másfél millió forintig terjedhet a büntetés.

Megoldás: mobil karám

Az állatokat mobil karám segítségével terelik az istállóba, ahol elvégzik majd az állategészségügyi vizsgálatokat, hogy aztán a szürkemarhák visszakerülhessenek a megszokott - de már villanypásztorral őrzött - legelőre.

Kacorlak környékén egy mintegy 15 hektáros területen már el is készült a karám, de a villanypásztorba egyelőre a szomszédtól kell majd "kölcsönözni" az áramot. Az áramszolgáltató elutasította ugyanis a légkábel kiépítésére vonatkozó kérelmet, a földalatti vezeték kiépítéséhez pedig a közlekedési hatóság engedélyére is szükség van, amire még több hetet kell várni - jegyezte meg Néder Szilveszter.