Egyre több traktort lopnak Csongrádban

Vágólapra másolva!
Rákaptak a tolvajok a nagy értékű traktorokra Csongrád megyében. Tavaly november óta 13, gyakran tízmillió forintnál is drágább gépet vittek el. Az ellopott traktorokat főleg külföldön értékesítik.
Vágólapra másolva!

Tavaly november óta 13 traktort, illetve munkagépet loptak el Csongrád megyéből, ezek közül eddig kettőt sikerült megtalálnia a rendőrségnek. Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint elsősorban a jó állapotú, nagy értékű, tízmillió forintnál is értékesebb traktorokat lopják el, egy részüket külföldön értékesítik - mondta a szóvivő a röszkei határátkelőn abból az alkalomból, hogy egy közelmúltban Hódmezővásárhelyen eltulajdonított és a vajdasági Palicson lefoglalt munkagépet visszaszolgáltattak a tulajdonosának a szerb hatóságok.

A kis értékű ellopott munkagépeket főleg alkatrésznek használják. Az elkövetők jól ismerik a járműveket, mert több alkalommal szakszerűen leszerelték a tolólapátot, illetve a többi gépből üzemanyagot szívtak le, azért, hogy az eltulajdonított traktort saját lábon vihessék el - mondta a szóvivő. Gyakran előfordul, hogy a tulajdonosok figyelmetlenségükkel megkönnyítik a tolvajok dolgát. Nemegyszer a benne felejtett indítókulccsal vittek el munkagépet, de arra is volt példa, hogy még a forgalmi engedély is a kesztyűtartóban volt.

A hatóságok azt tanácsolják a munkagépek tulajdonosainak, ha nem tudnak a gép őrzéséről folyamatosan gondoskodni, lehetőség szerint kérjék meg szomszédjukat vagy a közelben lakókat, hogy figyeljenek a jármű mozgására, és amennyiben idegen vezetné azt, haladéktalanul szóljanak a tulajdonosnak és a rendőrségnek.