Kevés a tolmács és a szociális munkás, korlátozott a hozzáférés az orvosi ellátáshoz, és nem megfelelő az étel sem a magyarországi menekülttáborokban - mondta pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális képviselője. Az ENSZ munkatársa szerint javítani kell a menekültügy finanszírozásán, mert az utóbbi hónapokban látványosan romlott a helyzet - ezt jelzik az elmúlt hetek táborokban történt incidensei is. 

A kormányzati támogatás csökkentése és az elbocsátások miatt a magyarországi menekülttáborokban nem megfelelő az ellátás - jelentette ki Lloyd Dakin, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) regionális képviselője pénteken.

Dakin szerint az elmúlt hetek eseményei azt mutatják, hogy a kormányzati megszorító intézkedések miatti szűkös anyagi forrásokból és csökkentett személyzettel a befogadó állomások csak korlátozottan képesek ellátni a menedékkérők és menekültek igényeit. Az UNHCR már többször rámutatott ezekre a problémákra, és figyelmeztetett, hogy
az elégtelen finanszírozás problémákhoz vezet. "Hosszú távon feszültségeket és dühöt válthat ki, amely a szerdai verekedéshez hasonló módokon törhet a felszínre" - mondta Lloyd Dakin. Szerinte a táborokban tapasztalt incidensek példák az elhibázott menekültintegrációra.
   
A főbiztosság tanulmányai szerint Magyarországon a menekültek csak korlátozottan jutnak hozzá orvosi ellátáshoz. A táborokban lakók csak kevés zsebpénzt kapnak, arra pedig nincs semmi lehetőségük, hogy legális úton keressenek pénzt a mindennapi megélhetésre. Az élelem mennyiségével és minőségével is problémák vannak, a menekülttáborokban osztott étel minősége sokszor nem felel meg azoknak, akik speciális diétára szorulnak, mert például krónikus betegségben szenvednek - tette hozzá Dakin.
   
Sok gondot okoz a megfelelő tolmácsok hiánya, ami miatt nem tudják ügyeiket intézni a menekültek - állítja az ENSZ-képviselő. "Jól jelzi például a debreceni állapotokat, hogy a menekülttábor 400 befogadottjára mindössze négy szociális munkás jut" - jegyezte meg. 
   
Az UNHCR szintén aggódik amiatt, hogy egyes, a menekültügyben jártas civil szervezetek kivonulnak a menekültellátásból, és más, stabilabb finanszírozású területeken kezdenek tevékenykedni. Más országok befogadó állomásait is hasonló problémák jellemzik, a magyarországi helyzet azonban jól érzékelhetően romlott azóta, hogy az év elején átszervezték a menekülteket befogadó állomásokat. Azóta több hiányosságot tapasztalunk a szolgáltatásokban és az intézmények működtetésében, mint a korábbi években - mondta Dakin.
   
Magyarországon három nagy menekülttábor van, Debrecenben, Bicskén és Békéscsabán. Az utóbbi néhány hétben a debreceni események kaptak nagy sajtónyilvánosságot. Legutóbb szerdán verekedtek össze a hajdúsági menekülttáborban. Néhány afgán és szomáliai az internet használata miatt szólalkozott össze. A táborban korábban többen tüntettek a nem megfelelő körülmények miatt, néhányan közülük egy adótoronyra is felmásztak.