Az ORFK rendészeti főigazgatója felháborítónak nevezte, és visszautasította Norbert Darabos távozó osztrák védelmi miniszter érvelését, hogy az osztrák hadsereg szolgálatát a magyar-osztrák határ mentén azért kell meghosszabbítani, mert a magyarok az ukrán határon nem mindig ellenőriznek kellő komolysággal.

A keddi Népszabadság arról számol be, hogy Norbert Darabos a Profil című osztrák hetilapnak adott nyilatkozatában úgy vélte: a hadsereg jelenléte a határvidéken elriasztó hatású a bűnözés szempontjából, és fokozza az ott élők biztonságérzetét.

Samu István vezérőrnagy viszont arra emlékeztetett a cikkben, hogy Ausztria annak idején azzal az indokkal vezényelte hadseregét Burgenlandba, hogy Magyarország schengeni csatlakozásáig a katonasággal erősítik meg a feladatai ellátásához elégtelen létszámú határcsendőrséget. Felidézte, az osztrákok "arra a néhány évre" nem akarták felemelni a csendőrség létszámát. Brüsszelben elfogadták az érvelést, noha az unió tagállamainak nemzeti hadseregei nem láthatnak el rendészeti feladatokat, nem intézkedhetnek például a polgárokkal szemben - jegyezte meg az ORFK rendészeti főigazgatója.

Az osztrák hadsereg határszolgálatát - Samu István szerint mondvacsinált indokokkal - Magyarország schengeni csatlakozása után sem szüntették meg, ami nemcsak a magyar hatóságok, hanem Brüsszel nemtetszését is kiváltotta - olvasható a napilapban.

A főigazgató a Népszabadságnak azt mondta, a közös magyar-osztrák statisztikák szerint Magyarország schengeni csatlakozása óta 85 százalékkal csökkent az Ausztriából visszaküldött illegális bevándorlók száma a korábbi évekhez képest, s harmadával nőtt a külső határon elfogott határsértőké. Burgenlandban a bűnözés nem nőtt, hanem csökkent - közölte.