Nyomoz a rendőrség a kisiklott vonat ügyében

Vágólapra másolva!
A szombati vasúti baleset ügyében büntetőeljárást indított a bonyhádi rendőrkapitányság. A rendőrség többek között az esetleges személyi felelősséget is vizsgálja. A MÁV közölte: a sérült pályaszakaszt kedd délelőtt adják vissza a forgalomnak.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárást indított a bonyhádi rendőrkapitányság a szombati vasúti baleset ügyében - adta hírül az MTV Híradója. A rendőrség vizsgálja a pálya állapotát, a balesetet szenvedett vonat sebességét és az esetleges személyi felelősséget. A Kaposvárról Budapestre tartó gyorsvonat szombaton siklott ki, egyik kocsi fel is borult. A balesetben tizenketten sérültek meg.

A megsérült vasúti pálya Kurd és Szakály-Hőgyész közötti szakaszát kedd reggel hét órától újra használhatják a vonatok - közölte a MÁV Zrt. A Budapest-Pécs-Dombóvár vonalon a hajnali, és a reggeli vonatok helyett még vonatpótló buszok szállították az utasokat.

A MÁV közölte: a baleset körülményeit továbbra is vizsgálják a vasúttársaság szakemberei. A MÁV szerint a kisiklást valószínűleg a vasúti pálya műszaki hibája okozta, de azt is feltételezik, hogy a tartós meleg miatt a sínek deformálódhattak azon a szakaszon. Kavalecz Imre a MÁV Zrt. sajtófőnöke közölte: a baleset pontos oka, csak a szakértői vizsgálat lezárta után, augusztus 15-én, derül ki.

A Népszabadság szerint a MÁV szakértői úgy vélik, hogy néhány órával a baleset előtt egy hibás vasúti jármű tehetett kárt a sínekben. Ennek a forgatókönyvnek azonban egyelőre ellentmond, hogy a baleset helyszínén korábban áthaladó vonatokat hétfőn a MÁV szakértői ellenőrizték. Hibás kocsit, mozdonyt pedig nem találtak.

A napilap beszámolt arról is, hogy a baleset egy InterCity szerelvény jegyvizsgálója jelentette mobiltelefonon, hogy Csirbák és Dúzs között erős oldalirányú lökést érzékelt, de a mozdony vezetője nem látott hibát. Arra pedig már nem volt idő, hogy az ezután hat perccel áthaladó, szerencsétlenül ját vonat vezetőjét értesítsék.