Radioaktív anyagot szállítottak a fővárosban

Vágólapra másolva!
Szigorú biztonsági intézkedések mellett, speciális radioaktív anyagot szállítottak múlt héten Budapesten, a XII. kerületben. A rendőrök szűkszavúan nyilatkoztak a szállítmányról, a környéken lakók csak azt vették észre, hogy az útlezárásokkal biztosított konvojt rengeteg rendőr, és a levegőből helikopter kíséri.
Vágólapra másolva!

"Nemzetközi felkérés alapján, speciális radioaktív anyag szállítása történt szigorú biztonsági intézkedések között" - ennyit árult el az [origo] kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság arról a szállítmányról, amely nagy rendőri biztosítás mellett múlt héten haladt keresztül a főváros XII. kerületén.

Az [origo]-nak egy szemtanú azt mondta: csütörtökön az esti órákban vitték a szállítmányt szirénázó rendőrautók és rendőr motorosok kíséretében a Stromfeld Aurél út környékén, majd másnap ugyanezt a menetet látták a hegyvidékről visszafelé haladni. Erre az időre több utat és teret lezártak, a rendőrök által kísért, katonai járművekhez hasonló autókon radioaktív jelzést lehetett látni. A levegőben eközben végig helikopter körözött.

A szállítmányról beszámolva a Magyar Nemzet azt írja: a XII. kerületben, a Konkoly Thege úton található a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézetének Atomenergia Kutatóintézete (AEKI), amelynek fő tevékenysége alap és alkalmazott kutatás az atomenergia területén. A lap megkereste a kutatóintézet munkatársait, de ők nem tudtak arról, miért szállták meg a környéket a rendőrség egységei.