A kormányszóvivői honlap miatt nyomoz a rendőrség

Vágólapra másolva!
A rendőrség megerősítette, hogy a kormányszóvivői portál ügyében indított nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az eljárás lakossági feljelentés alapján indult. A Kormányszóvivői Iroda szerint alaptalanok a vádak, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően történtek a beszerzések és a rendszer létrehozása.
Vágólapra másolva!

"Teljesen alaptalanok a kormanyszovivo.hu rendszerrel kapcsolatos vádak. A hatóság vizsgálata is alkalmat ad arra, hogy a rendszerrel kapcsolatos hamis állításokkal és vádaskodásokkal szemben bebizonyosodjon, hogy a rendszerhez szükséges beszerzésnek és rendszer létrehozásának minden mozzanata a jogszabályi előírások maradéktalan betartásával történt" - reagált a Kormányszóvivői Iroda csütörtökön arra a hírre, miszerint nyomozás indult a kormányszovivo.hu portál ügyében.

Szerdán jelentette be a rendőrség, hogy hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a kormányzati portál ügyében. Akkor nem pontosították, hogy melyik oldalról van szó, csütörtökön azonban kérdésünkre közölték, hogy a kormanyszovivo.hu nevű honlapról van szó.

A rendőrség közleménye szerint az eljárás állampolgári feljelentés alapján indult, amelynek ügyében a Fővárosi Főügyészség feljelentéskiegészítést rendelt el, és ennek lefolytatására a BRFK-t jelölte ki. "A feljelentéskiegészítésben meghatározott feladatok végrehajtására" rendelt el a gazdaságvédelmi főosztály nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen - áll a közleményben.

Az utóbbi hónapokban több ellenzéki politikus is kifogásolta a 205 milliós ráfordítással létrehozott kormanyszovivo.hu nevű oldalt, amely szerintük túl drága volt. A lakossági feljelentés még júniusban érkezett az ügyészségre.

"Nem egyszerűen egy honlapról van szó, hanem egy komplett informatikai rendszerről, amely azzal a céllal jött létre, hogy hatékonyabbá tegye az újságírók munkáját, ezzel is erősítve a kormányzati működés átláthatóságát és elszámoltathatóságát" - érvelt a Kormányszóvivői Iroda. A regisztrált újságírók például élő videoadásban követhetik a kormányszóvivői tájékoztatókat, kérdéseket intézhetnek a szóvivőkhöz és a tájékoztatók vendégeihez is - közölte az iroda, amely emlékeztet arra is, hogy így a vidéki újságírók is jobban hozzáférhetnek az információkhoz.

A közlemény szerint a beszerzéseket központosított közbeszerzés keretében bonyolították le. Az eljáráson végül a Synergon Informatikai Nyrt.-t és a Hewlett Packard Magyarország Kft.-t választották ki. A beszerzés kisebb részét kitevő szoftverek ára beszállítókként nem érte el a közbeszerzési értékhatárt, így azok esetében nem volt szükség közbeszerzési eljárás lebonyolítására, az eljárás a beszerzési költségek növekedését eredményezte volna - közölte a Kormányszóvivői Iroda, amely szerint a szükséges szoftvereket a Digital Nativestől, a Szoftver ABC-től és a Synergontól szerezték be.