Segélyezett lesz a közmunkások közel fele

Vágólapra másolva!
Módosította a kormány a közmunkáról szóló rendeletet. Az új szabályozás előírja, hogy a jövőben a munkások 40 százalékának a rendszeres szociális segélyezettek közül kell kikerülni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A közmunkaprogramban részt vevők 40 százalékának rendszeres szociális segélyezettnek kell lennie - ezt mondja ki a közmunkáról szóló módosított rendelet a Népszabadság csütörtöki száma szerint. A változtatást vélhetően az is motiválta, írja a lap, hogy egyre több település - először a Borsod megyei Monok - vezetői döntöttek úgy, közmunka végzéséhez kötik a szociális segélyezést. Legalábbis azok körében, akik koruk és egészségi állapotuk szerint képesek lennének a munkavégzésre.

Az ombudsman törvénytelennek minősítette a monoki rendelkezést, amely lényegében bér helyett segéllyel fizetné ki a közmunkát. Ennek ellenére számos követője akadt a monoki példának. Eddig a közmunkáról szóló kormányrendelet nem szabályozta, hogy milyen körből és milyen arányban kell kikerülniük a közmunkásoknak - mondta a közszolgálati rádióban Székely Judit, a szociális tárca államtitkára.

Mivel a közmunkát végzők elsősorban regisztrált álláskeresők, a tárca mostani döntésével azoknak akar segíteni a Népszabadság szerint, akik tartósan munkanélküliek, s ezért rendszeres szociális segélyt kapnak.

A 40 százalékos megkötöttség a legrászorultabb megyékben vélhetően nem hoz fordulatot a Népszabadság cikke szerint. Erre vallanak legalábbis az Állami Számvevőszéknek a közmunkaprogramokra fordított állami összegek hasznosulásáról szóló 2007-es jelentésének adatai. Ezek szerint a 100 lépéses program közmunka fejezetében a legtöbb támogatott foglalkoztatással érintett létszámot Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén regisztrálták.

A helyszíni ellenőrzéssel érintett 11 megyében összesen 670 település, 17 ezer fős foglalkoztatását támogatták 4,4 milliárd forint összegben. A foglalkoztatottak 68,5 százaléka a rendszeres szociális segélyezettek köréből került ki.