A vegyész szerint nem volt mérgezett és nem volt túl tömény az a heroin, amely a hét végén megölt négy embert Budapesten - írja a Népszabadság. Négy nap alatt hat emberéletet követelt a kábítószer a fővárosban. A többi esetben már az elején kijelentették a rendőrök, hogy tiszta volt az anyag.

Sem szennyezett nem volt, sem túl tömény az a heroin, amely a hét végén négy ember halálát okozta a fővárosban - közölte a Népszabadsággal a vegyész szakértő megállapításait Ródler Norbert, a BRFK kábítószer-ellenes szolgálatának vezetője. Ródler szerint az elkészült vizsgálatok valamennyi esetben kizárták, hogy mérgező anyag keveredett volna az áldozatok utolsó drogadagjába.

Nem igazolódott be az a feltételezés sem, miszerint éppen hogy a túl jó minőségű anyag okozta az áldozatok halálát. Ródler szerint Budapesten 7 és 40 százalék között változik a heroin tisztasága, azaz egy egygrammos pakettben legalább hét, de legfeljebb 40 százalék a tiszta heroin, a többi úgynevezett felütő anyag, ami lehet valamilyen gyógyszer (porrá tört C-vitamin), de lehet kakaó, sőt téglapor is.

Az áldozatok, a szakértők szerint 35-40 százalékos tisztaságú drogot használtak haláluk előtt, azaz az utolsó lövés erőssége a megszokott dózis felső határát nem haladta meg. Mivel semmiféle mérgező anyagot nem kevertek a heroinba, így a már elfogott dílerekkel szemben a rendőrség gondatlan emberölésért nem indít eljárást. Kábítószer-kereskedelemért azonban igen.

A nyomozás eddigi adatai szerint a két óbudai áldozat azonos forrásból szerezte be a drogot, mint ahogy a két angyalföldi is. Azonban a két-két haláleset között már nincs összefüggés, mint ahogy a hétfői és a keddi tragédiák sem hozhatók kapcsolatba az előbbiek egyikével sem.

Négy nap alatt hat emberéletet követelt a heroin Budapesten. Óbudán és Angyalföldön két-két heroinfogyasztó halt meg a hét végén minden jel szerint kábítószer-túladagolásban. Hétfőn a XI. kerületben, egy Fehérvári úti lakásban találtak holtan egy 32 éves nőt, kedden pedig Kőbányán halt meg egy 21 éves férfi. Két dílert elfogtak az ügyben a rendőrök.