Ipari kémek dolgozhatnak a magyar nagykövetségeken

Vágólapra másolva!
A Népszabadság szerint tizenegy magyar nagykövetségen dolgoznak tudományos és technológiai szakattasék, akik az adott országokban folyó kutatásokat, fejlesztéseket, ipari trendeket figyelik.
Vágólapra másolva!

A napilapnak Jelinkó Árpád Helsinkiben dolgozik attaséké elmondta, a tudományos és technológiai (TÉT) szakattasénak feladata minden legális forrásból begyűjthető tudományos, technológiai, tudománypolitikai információ megszerzése illetve közvetítése. Az adott ország újdonságai, kezdeményezései, hazánkban hasznosítható ötletei érdekelnek bennünket, olyanok, amelyek a hazai vállalatok, intézmények számára fontosak lehetnek" - nyilatkozta a cikkben.

A Népszabadság csütörtöki száma arról ír, hogy a legalitás határát a mindenkori partner jelöli ki. Amit a magyar attasé hivatalos megkeresésére elmond, leír, az a diplomaták számára munkaanyag. Szigorúan tilos azonban az információk lopása vagy bármilyen illegális formában való megszerzése - ezt egyébként a diplomaták munkáját szabályozó bécsi egyezmény is tiltja - olvasható a napilapban.

A cikk szerint az attasék munkájának hatékonyságát nehéz mérni, de munkájukra mégis szükség van, mert például keményen lobbiztak azért, hogy az Európai Technológiai Intézet Budapestre kerüljön. Noha az országok kutatás-fejlesztésével kapcsolatos információk az interneten is elérhetők, a személyes kapcsolatok nélkülözhetetlenek, ezek nélkül az ország képviselői szinte csak "legálisan dolgozó ipari kémek" lennének - áll a Népszabadságban.