Elszabadult egy busz a Moszkva téren

Vágólapra másolva!
Megrongált két autót, összetörte a megállót és kidöntött egy oszlopot egy elszabadult busz péntek reggel a Moszkva téren. A BKV szerint személyi mulasztás okozhatta a balesetet: lehet, hogy a sofőr nem húzta be a kéziféket.
Vágólapra másolva!

Elszabadult egy busz pénteken reggel a budapesti Moszkva téren; a balesetben egy ember könnyebben megsérült - közölte a BKV fődiszpécsere. A vezető nélkül álló 156-os busz eddig ismeretlen okból nekifutott az utasvárónak.

A BRFK sajtóügyeletese az [origo]-nak elmondta: a baleset nyolc óra negyven perc körül történt. A busz beállt a megállóba, leszálltak róla az utasok, majd a sofőr is, és a jármű ekkor indult el a Szilágyi Erzsébet fasor irányába a kissé lejtős úton - tájékoztatott a sajtóügyeletes. Megrongált két parkoló autót, majd felfutott a padkára, összetörte a buszmegállót. A megállóban álló nő az üvegszilánkoktól sérült meg könnyebben. A busz ezután még egy közvilágítási oszlopot is kidöntött.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=sQDUqrYBoBWAc4o9

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a sofőr szaladt az elszabadult jármű után. A rendőrség tájékoztatása szerint a buszvezető azt mondta: az eset előtt leállította a jármű motorját és behúzta a féket.

Forrás: MTI

Személyi mulasztás okozhatta a Moszkva téren péntek reggel történt buszbalesetet - mondta Szilágyi Károly, a BKV szóvivője a helyszínen az MTI-nek. A téren a baleset és a helyszínelés miatt nagy a torlódás. Az autóbusz eddig forgalomban volt, a megállókban és a végállomáson pontosan meg tudott állni, megfelelt a napi és a heti műszaki vizsgálatokon, ezért nem lehet kizárni, hogy személyi mulasztás történt - mondta Szilágyi Károly, hozzátéve: az is elképzelhető, hogy a sofőr elfelejtette behúzni a kéziféket.

Arra a kérdésre, hogy a BKV az eset után átvizsgálja-e az összes, ilyen típusú autóbuszát, a szóvivő azt mondta: a BKV-nál minden nap, illetve minden héten átvizsgálják az autóbuszokat. A vizsgálat eredményétől függ, hogy forgalomban hagyja-e ezt a típust a közlekedési vállalat - tette hozzá Szilágyi Károly. A helyszíni szemle délután ér véget, a vizsgálat eredménye néhány nap múlva várható - közölte. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a hét elején végzett szúrópróbaszerű vizsgálatot, amelynek eredményeként azt állapították meg: 31 buszból 11-nél nem volt megfelelő a fékhatás.

A szóvivő arra a kérdésre, hogy a BKV fizet-e kártérítést a megsérült járókelőnek, az összetört autó vezetőjének, illetve a megrongált üzlet tulajdonosának, hangsúlyozta: a károkat a BKV felelősségbiztosítása alapján rendezi a társaság

Az összetört autó sofőrje az MTI-nek azt mondta, eddig még nem kapott ígéretet a BKV-tól a károk megtérítésére. A nyaralásra induló Sütő Géza éppen a piros lámpánál állt autójával, amikor azt látta, hogy közeledik felé a busz, a buszsofőr pedig próbálja utolérni a járművet. Az ütközést már nem tudta elkerülni, a busz frontálisan nekiment autójának. Neki és mellette ülő feleségének nem esett baja, a hátsó ülésen ülő kutyájuk sem sérült meg - tette hozzá.

A budapesti férfi szerint csak a szerencsén múlt, hogy csak egy ember, az is csak könnyebben sérült meg a balesetben. A megállóban várakozóknak idejében sikerült elugraniuk a busz elől - mondta, hozzátéve, hogy az ügyintézés után folytatják útjukat Fertődre.

A balesetet okozó buszt nem sokkal dél előtt elszállították a Moszkva térről. Korábban az autóbusz - orral a menetiránnyal szemben - a járdán állt, mellette a kidöntött villanyoszlop feküdt, az utasváró pedig az oldalára borulva a közeli gyorsétterem bejáratánál állt meg - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A busz eleje a jobb oldalon betört, és megsérült a közeli órásbolt tetőszerkezete is.