Sérült gyerekeket is átverhetett a nyaraltató egyesület

Vágólapra másolva!
Több gyerekcsoport is pórul járhatott a kelevízi egyesület miatt, amely szervezésében pár napja meghiúsult egy szolnoki diákcsoport balatoni nyaralása. Pénteken indultak volna vakációzni budapesti gyerekek, de szolnoki, kecskeméti iskolák és egy mozgássérültcsoport is hiába érdeklődött a helyi polgármesteri hivataloknál a szervezet után. Az egyesület vezetője a botrány óta eltűnt, a település lakói pedig fel vannak háborodva, amiért rossz hírüket keltette a község nevét viselő szervezet.
Vágólapra másolva!

"Tegnap is érdeklődött egy budapesti iskola az egyesület után, mert 15 gyerekkel pénteken utaztak volna a Balatonhoz ugyancsak az ő szervezésükben. Csak azt tudtuk mondani, hogy ne jöjjenek" - mondta az [origo]-nak pénteken Vargáné Balatincz Krisztina, a kelevízi jegyző megbízottja. Az önkormányzat munkatársa hozzátette: nem a fővárosi csoport volt az egyetlen, Szolnokról és Kecskemétről is kaptak hívásokat, miután a médiában megjelent, hogy a helyi egyesület szervezésében meghiúsult egy szolnoki diákcsoport nyaralása.

A balatoni vakációra érkező 24 szolnoki gyereknek a balatonfenyvesi önkormányzat biztosított - saját költségén - a helyi általános iskolában szállást és ellátást, miután szerdán kiderült, hogy az egyhetes balatonkeresztúri nyaralásukat szervező Együtt Kelevíz és Környéke Jövőjéért Egyesület csak négy napra gondoskodott elhelyezésükről. A diákok - akik közül néhányan hátrányos helyzetűek - az egyesületnél pályáztak a kedvezményes nyaralásra, az ehhez szükséges több százezer forintos önrészt előre átutalták.

Rossz hírverés a községnek

Az [origo] próbálta elérni az egyesületet, de a telefont vagy nem vették fel, vagy kinyomták a hívást. Vargáné Balatincz Krisztina azt mondta, az önkormányzat sem tudja felvenni velük a kapcsolatot a botrány kirobbanása óta, tudomása szerint az egyesületet működtető asszony elhagyta a települést, hátrahagyva élettársát és két gyermekét. Két éve költözött a nő és élettársa a községbe a szomszédos Gadányról, vásároltak egy családi házat - amely az egyesület székhelyeként szerepel -, de nem nagyon érintkeztek a helybeliekkel.

"Csak hallomásból tudtunk arról, hogy gyerekek táboroztatásával foglalkozik az egyesület, pedig jelentkezniük kellett volna az önkormányzatnál, hiszen a szervezet elnevezésében szerepeltették Kelevíz nevét" - mondta Vargáné Balatincz Krisztina, aki szerint az itt élőket mélyen felháborította az egyesület körüli botrány. "Elhatárolódunk az egyesülettől, és mivel a történtek hátrányosan érintették, rossz hírét keltett a településnek, jogi lépéseket fogunk tenni" - tette hozzá.

A szomszédos település, Gadány polgármestere, Ősz János is úgy gondolja, hogy több gyerekcsoport nyaralása fulladhatott kudarcba az egyesület miatt, ugyanis nála is érdeklődtek iskolák. Tavaly nyáron a gadányi önkormányzat panziójában szállásolt el hátrányos helyzetű gyerekeket a kelevízi egyesület kilenc héten keresztül, idén is megkerestek emiatt, de nemet mondtunk - mondta a polgármester, aki ezt azzal indokolta: nagyon kedvezményes árat szabtak a panzióbeli elhelyezésért, de ezt sem fizette ki a szervezet.

Mozgássérültek is jöttek volna

Bírósági meghagyással próbálták behajtani a nagyjából 600 ezer forintos tartozásukat, de kétszázezer forinttal jelenleg is tartoznak - állítja a polgármester. "Kellemetlen helyzet, de mivel az egyesület működött, azt hittük, idővel az inkasszó alá vont számlájukra kerül valamennyi pénz" - mondta Ősz János, hozzátéve, hogy már csak a szervezet tevékenyégének jellege miatt sem akartak komolyabb lépéseket tenni.

Az interneten azonban továbbra is a gadányi panziót jelölte meg az egyesület szállásként, ezért miután fedél nélkül maradtak a szolnoki gyerekek, az önkormányzatot keresték olyanok, akiknek állításuk szerint szintén a kelevízi egyesület biztosított volna nyaralást - mondta el a polgármester. "Többen hívtak - köztük egy mozgássérültcsoport képviselője is - azért, hogy érdeklődjenek a szállásról, legnagyobb sajnálatomra nekem kellett velük közölnöm, hogy nálunk biztosan nincs megszervezett szállásuk" - tette hozzá Ősz János, aki elmondása szerint már korábban is kérte írásban az Együtt Kelevíz és Környéke Jövőjéért Egyesületet, hogy ne a panziót tüntessék fel szállásként az interneten.

Nincs mozgás az egyesület székhelyén

Az egyesületet működtető nő a szolnoki gyerekek miatti botrány kirobbanásának napján eltűnt a községből, de - az interneten szintén a szervezet kapcsolattartójaként megjelölt - élettársát sem igen látták az elmúlt napokban a községben. Az [origo]-nak nyilatkozó szomszédok szerint a székhelyként bejelentett kelevízi ház csendes, a redőnyök lehúzva, semmi mozgás nincs. "Amúgy sem igen jártak sehová, csak a kislányt kísérte az asszony a buszhoz" - mondta egy idős asszony. A szomszédok szerint az egyesület működési helyéül szolgáló családi háznál soha nem volt nagy forgalom, soha nem jöttek ide iskoláscsoportok, sokan ezért nem is tudták, mivel foglalkozik a család.

Az online adatbázisok szerint az egyesület célja a térség lakóinak szociális segítése, a kulturális élet felvirágoztatása, szülőföld-programok indítása. Mint magukról írják, rendszeresen élelmiszersegélyt osztanak a rászorulóknak, szabadidős programokat szerveznek gyerekeknek, fiataloknak, és segítséget nyújtanak a szociálisan hátrányos helyzetűeknek mindennapi gondjaik, problémáik megoldásában.