Államtitkár dönthet idén a tűzijátékról

Vágólapra másolva!
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára felel idén az augusztus 20-i rendezvényekért, így veszély esetén ő fújhatja le a tűzijátékot. Több mint másfél ezer rendőr biztosítja majd a rendet. A kerületekkel ellenőriztetnék a házak tetőszerkezetét, a kertészetekkel pedig a fákat.
Vágólapra másolva!

Összesen 1700 rendőr, és 50 mentőautó lesz az augusztus 20-i rendezvényeken - mondta szerdán Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. A rendezvények lebonyolításért felelős operatív törzs több biztonsági tervet készített; több mint száz tűzoltó is dolgozik majd a nemzeti ünnepen, 15 tűzoltóautóval és egy tűzoltóhajóval, illetve a vízen lesz egy mentőfelszereléssel rendelkező rendőrhajó is. A tűzijáték idején mást nem engednek hajózni.

Juhász Gábor bejelentette, hogy ő lesz az operatív törzs vezetője, a rendezvények személyi felelőse, vagyis veszély esetén neki van lehetősége lefújni a tűzijátékot. A tűzijátékot speciális robbanásbiztos vetőcsövekből lövik ki, és minden helyszínen lesznek pirotechnikus ellenőrök. A fővárosi kerületek jegyzőit arra kérték, hogy ellenőriztessék a társasházak tetőszerkezetét és a kéményeket, a fővárosi kertészek pedig a fákat vizsgálják meg. A környékbeli nagy szállodákkal és közintézményekkel arról egyeztettek, hogy vihar esetén engedjék be az embereket.

A helyszíni közlekedési tervet később hozzák nyilvánosságra, ebből derül ki, hol van az a 18 kapu, ahol az alsó rakpart megközelíthető, illetve ahol veszély esetén el lehet hagyni a helyszínt. Az elsősegélyhelyeket piros léggömbök jelzik majd a rakparton.

A közjogi méltóságok biztonságát a köztársasági őrezred garantálja, a rendezvényeken - így a Hősök terén tartandó tisztavatásnál - hasonló biztonsági intézkedéseket vezetnek be a védelmükben, mint március 15-én - számolt be Juhász, hozzátéve, hogy azon még gondolkodnak, lesz-e a beléptetésnél mágneses kapu.

Két éve a tűzijáték ideje alatt tomboló viharnak több halálos áldozata volt. A szervezők mellett a kormány felelőssége is felmerült, de végül a Miniszterelnöki Hivatalon belül csak alacsonyabb rangú tisztviselőket vontak felelősségre. Az eset után módosították a nemzeti és állami ünnepek előkészítéséről és lebonyolításáról szóló kormányhatározatot, azóta az adott rendezvény elhalasztására, vagy megszakítására illetékes operatív törzs felügyeli a programokat világos személyi felelősségi hatáskörökkel.