Amerikai dzsipeket kapnak az afganisztáni magyarok

Vágólapra másolva!
Új felszerelést kap az afganisztáni magyar újjáépítési csoport. Az Egyesült Államok 27 páncélozott terepjárót ajándékoz a magyar honvédségnek. Az amerikaiak ezen túl speciális kiképzést is biztosítanak a magyar katonáknak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államoktól kap új felszerelést az afganisztáni magyar újjáépítési csoport (PRT). Az USA 27 páncélozott terepjárót ajándékoz a magyar honvédségnek - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn Szolnokon az ötödik afganisztáni váltás búcsúztatásán.

Az Egyesült Államok speciális kiképzési lehetőséget is biztosít a magyar katonáknak, tűzszerészeknek. Folyamatban van az afganisztáni magyar tábor erősítése is. Saját robotrepülőik továbbra sem lesznek a kinti katonáknak, az aknakereső robotok azonban működnek - mondta Szekeres Imre.

A miniszter arról is beszélt, hogy a most Afganisztánba induló katonák a korábbitól eltérő kiképzést kaptak a néhány héttel ezelőtti katonahalálok miatt. Nemes Krisztián tűzszerész július közepén halt meg, miközben házi készítésű robbanószerkezetet próbált felderíteni. A 32 éves százados váltotta Afganisztánban a 30 éves Kovács Gyulát. A főtörzsőrmester egy hónappal korábban halt meg, szintén egy bomba hatástalanítása közben.