Motorral ugrathattak a pécsi ókeresztény kápolna üvegtetejére

Vágólapra másolva!
Feltehetően valaki motorral ugratott rá Pécsen a 4. századi ókeresztény emlékeket bemutató látogatóközpont üvegtetejére. Az öt centiméter vastag, golyóálló üveg megrepedt, a kár hétszázezer forint. A rendőrség várhatóan rongálás miatt indít nyomozást az ügyben.
Vágólapra másolva!

Megrepedt a pécsi világörökségi emlékhelyek bemutatására kialakított Cella Septichora Látogató Központ üvegmennyezete, miután feltehetően valaki motorral ugratott rá keddre virradó éjjel. A motor súlya elég volt ahhoz, hogy megrepedjen az öt centiméter vastag, négyszáz kilogramm teherbírású speciális üvegtábla, amely felülről enged betekintést a hétkaréjos ókeresztény kápolnába - közölte a baranyai rendőrség. Az üvegtáblát ki kell cserélni, a kárt hétszázezer forintra becsülik. A rendőrség vizsgálja az érthetetlennek nevezett eset körülményeit, várhatóan rongálás miatt indítanak nyomozást.

Bozóky Anita, az ókeresztény emlékhelyeket menedzselő Örökség Ház vezetője szerint a repedés miatt nem életveszélyes az üvegmennyezet, de a javítási munkálatok elvégzéséig biztonsági okokból körbekerítették, és megtiltották, hogy az arra járók rálépjenek. A rongálás a múzeum nyitva tartását nem befolyásolja.

Nem ez az első alkalom, hogy ismeretlenek megrongálják a központot. Tavaly ősszel éles fémtárggyal két helyen is megpróbálták betörni a golyóálló üveget, az előtt pedig bejáratára a 'garázs' feliratot festették.

A pécsi Cella Septichora Látogató Központot tavaly alakították ki másfél milliárd forintból, és márciusban adták át. A látogatóközpont összefogja a világörökségi műemlékegyüttest, és a turistáknak az eddiginél jobb lehetőséget nyújt az ókeresztény emlékhelyek megismerésére.

Forrás: MTI

A baranyai megyeszékhely nyolc évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként került fel az UNESCO Világörökség-listájára. A diplomát Pécsnek ítélő Világörökség Bizottság úgy értékelte, hogy a IV. századi ókeresztény kápolnák, a temető, annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom IV. századi hanyatlásától a Frank Birodalom VII. századi hódításáig terjedő időszakot.