Bírta a próbaterhelést a Megyeri híd

Vágólapra másolva!
Szombaton éjszaka elkezdődött a Megyeri híd teherbírásának a tesztelése. A tervek szerint legkorábban szeptember végén indulhat meg az autóforgalom a hídon.
Vágólapra másolva!

Jól bírta a terhelést a Megyeri híd a teherbírási próbán, a szerkezet kevesebb mint fél métert hajlott meg a mintegy félszáz kamion alatt - mondta el Rapkay Kálmán, a kivitelező Hídépítő Zrt. igazgatója vasárnap az előző esti tesztelésről.

"A tegnap esti teherállásoknál mért lehajlások rendre kicsivel alacsonyabbak voltak, mint a tervezett érték. Eddig minden rendben van. A híd pont olyan, ahogyan terveztük" - jelentette ki Rapkay. A híd leghosszabb szakaszát két éjjel tesztelik, a szombati próba után vasárnap is teherautók vonulnak a szerkezetre.

A próba során összesen 42, homokkal megrakott teherautót engednek a hídra, ezeknek összsúlya egyenként 43 tonna. A méréseket azért éjszaka végzik, hogy a napsütés okozta hőmérséklet-különbség a híd teteje és alja között ne befolyásolja a mérési eredményt.

A híd többi részét is teherautókkal tesztelték. A kamionok ilyen jellegű használata egyébként nem szokatlan: a kőröshegyi völgyhidat és a dunaújvárosi hidat is így próbálták ki - közölte a Hídépítő Zrt. igazgatója.

Jelenleg azzal számolnak, hogy szeptember végén, október elején elindulhat a forgalom a hídon - mondta Rapkay. A Megyeri híd műszaki átadása szerdán kezdődik. A vizsgálat körülbelül három hétig tart majd. A műszaki átadás után a hatóságnak kell megállapítania, hogy elindulhat-e a forgalom. Ez az utolsó határozat három héten belül jogerőre is emelkedhet - tette hozzá Rapkay.

A Hídépítő Zrt. 2006-ban kezdte el a híd építését. Az úgynevezett ferdekábeles szerkezetben a 100 méter magasságú pilonokból induló kábelek 50 hídelemet tartanak, az 51. elemet már csak hegesztették a két utolsóhoz.

A híd része az M0 körgyűrű északi Duna hídjának, amely a 2. számú főúttól indul, majd áthalad a Szentendrei szigeten és a Szentendrei Duna-ágon is. Együttesen 1.862 méter hosszú. A Megyeri hídnak nevezett fő-Duna-ági híd ebből 591 métert tesz ki.