Bosszú lehetett az életveszélyes fehérvári kődobálás

Vágólapra másolva!
Székesfehérvár egyik legproblémásabb utcájában áll az a ház, amelynek egyik lakóját, egy 12 éves kislányt kődobálók sebesítettek meg múlt kedden. Az egyik elkövető, aki besimerte tettét bosszúra hivatkozott. A dobálók feltehetően nem nézték kire, csak vaktában dobálták a köveket. Az [origo] a helyszínen járt utána az ügynek.
Vágólapra másolva!

"Szerintem nem a mi családunk ellen irányult ez a támadás, egyszerűen csak itt égett a villany, azért dobták be éppen hozzánk a köveket" - mondta annak a 12 éves kislánynak az édesanyja, akit kődobálók sebesítettek meg életveszélyesen múlt kedden, Székesfehérváron. "Itt ültek, amikor bedobták a köveket. Mindent vastagon beborított a vér. Mi azóta alig voltunk itthon, de a férjem rokonai rendesen feltakarítottak mindent" - mutatta meg az elmúlt napok izgalmai miatt kimerült nő, hol számítógépezett a lánya és a férje.

Szándékosan vagy véletlenül találták el a lányt

A történtekről 22.15-kor érkezett bejelentés a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra. A térfigyelő kamerák szerint tizenegy fős csoport érkezett a házhoz, a támadásban hatan vettek részt. Az épületben lakók a kődobálás után azonnal kirohantak és megvertek néhány ott tartózkodó fiatalt. Egyikük orrcsonttörést, többen zúzódásos sérülést szenvedtek, de a helyszínre érkező rendőrök igazoltatása során kiderült, nem ők voltak a tettesek. Támadóik közül három emberrel szemben csoportos garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség.

Csütörtökre elfogták valamennyi gyanúsítottat, a rendőrségi azonosítás során kiderült, hogy a kődobálók 16-25 év közöttiek, egy kivétellel Székesfehérvárról és a környékről származnak. Akadt köztük olyan, aki garázda jellegű bűncselekmény miatt már került összetűzésbe a törvénnyel, egyikük ellen jelenleg is eljárás folyik. A fiatalok több csoporttal együtt feltehetően egy közeli kocsmából igyekeztek a belváros felé.

A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés és garázdaság vádjával tett javaslatot a hat fiatal előzetes letartóztatására. Az előterjesztésnek a Fejér Megyei Bíróság nem adott helyt, így a kődobálás hat gyanúsítottja jelenleg szabadlábon van. "Az egyik felnőtt korú esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság, mivel vele szemben bűntető eljárás van folyamatban" - mondta az [origo]-nak Gieszné Boda Orsolya, a Fejér Megyei Bíróság szóvivője.

A bíróság az MTI-vel azt közölte, az elkövetők közül az az öt, aki beismerte tettét arra hivatkozott, hogy korábban egy társukat a házban lakók megverték. Ezt akarták megbosszulni.

A bíróság nem látja bizonyítottnak, hogy szándékos bűncselekmény elkövetéséről lenne szó - mondta a bíróság szóvivője az [origo]-nak. "Az elkövetőket egyenként hallgatták ki. Ők külön-külön azt állították, hogy nem látták kire céloztak, amikor bedobták a köveket. E korai szakaszban tett megállapításunk szerint gondatlanságból elkövetett bűncselekményről van szó." A határozat ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be, az ügyben a Fejér Megyei Bíróság hoz majd döntést. A nyomozás jelenleg folyik.

A kislány nem szeretne hazamenni

A koponyasérülést szenvedett kislányt kedden megoperálták, két nappal később elhagyhatta az intenzív osztályt. Arcán széles mosollyal, homlokán vastag kötéssel fogadta a látogatókat. Halkan jegyezte meg nekik, hogy jól érzi magát, csak kicsit szédül, egy ideig nem hajolhat és tornázhat. Kezelőorvosa, Kerkuska László főorvos szerint augusztus utolsó hetében hazamehet, a hatodik osztályt azonban csak két hét csúszással, körülbelül szeptember közepén kezdheti el. A főorvos szerint a műtét után szövődménymentesen gyógyul, maradandó károsodások nélkül fel fog épülni.

A lány szerényen, de határozottan azt mondta, hogy nem szeretne hazamenni, mert fél, hogy megismétlődhet a támadás. Ahogy a tízlakásos épületben élő romáktól megtudtuk, korábban is érték már őket atrocitások. Állításuk szerint havonta zaklatják őket, egyikük ablakán Molotov-koktél is repült már be.

"A Hosszúsétatér a város neuralgikus pontjai közé tartozik"

A hosszúsétatéri romák lakta épület nem a város legszerencsésebb fekvésű pontja: a Fehérvár FC mérkőzéseinek otthont adó, sóstói stadionba vezető útvonalak közül ez az egyik legkedveltebb. A meccsek után itt vonulnak az ünneplő vagy felbőszült futballszurkolók a belváros felé. "A Hosszúsétatér a város neuralgikus pontjai közé tartozik, ezért kamerákat szereltünk fel bűnmegelőzési célzattal. A mérkőzések után a felhevült szurkolókra valóban jellemző a garázda jellegű magatartás. Nem ritka, hogy kukák borogatásával vezetik le a mérgüket, belekötnek a járókelőkbe" - mondta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, R. Szabó Ágnes.

A szomszédok szerint azonban gond nemcsak a szurkolókkal van. Mint mondták, a szinte kizárólag romák lakta épületben élők - különösen a gyerekek - "rettegésben tartják a környéket". Az egyik középkorú asszony arról panaszkodott, hogy naponta iskoláskorú fia elé kell mennie az utca végén található vasúti töltésig, mert a gyerek fél egyedül hazamenni.

Fotó: Mudra László [origo]

A házban lakó romák sem tagadták, hogy az utca nemcsak a futballhuligánok miatt vált hírhedtté: "Nem mondom, hogy az itt lakó cigánygyerekek angyalok lennének, és azt sem mondom, hogy nem lehet rájuk panasz. Laktak itt olyan gyerekek, akik loptak, de ők már intézetben vannak, vagy elköltöztek" - mondta egy középkorú nő, aki arra kért minket, hogy a keresztnevét se említsük. "Mindenki ismeri a városban ezt a cigánytelepet. Az lenne a megoldás, ha szétszortíroznák az itt élő családokat. Minden vágyam, hogy elköltözzünk innen. Valakinek baja kellett, hogy essen ahhoz, hogy ez egyértelművé váljon" - tette hozzá.

A romák sem akarnak a telepen élni

A lányt sem akarja visszahozni az anyja: "Nem is hozom ide vissza. A kórházból a nagymamájához megyünk átmeneti időre. Remélem, hamarosan elköltözhetünk. Olyan helyen szeretnénk lakni, ahol nincsenek cigányok". Ez a tervük már néhány éve fogant, jelentkeztek is az önkormányzatnál egy lakáscsere-programba, egyelőre eredménytelenül.

Farkas Lászlót, az önkormányzat lakás- és vagyongazdálkodási bizottságának elnöke szerint a család 2-3 évvel ezelőtt valóban adott be lakáscsere kérelmet. A várólistára kerültek, mert a polgármesteri hivatal szerint Székesfehérváron nagyon sok minőségi cserekérelem van - jelenleg 1600 ember vár bérlakásra.

A szóban forgó épület fenntartója, a Széphő Zrt. nemrég számolta fel az udvari pottyantós vécét. Ez arra utalhat, hogy az önkormányzat nem az épület megszüntetését, hanem komfortosabbá tételét tűzte ki célul. Farkas szerint azonban figyelembe véve a kislány zaklatott lélekállapotát valószínű, hogy lakáscsere-kérvényük ügyében gyorsított eljárást fognak kezdeményezni. Hozzátette, a tízcsaládos házzal kapcsolatos minden egyéb felvetődő probléma közbiztonsági kérdés.