A gyerekek még nem képesek önálló véleményt kialakítani a szexuális identitással kapcsolatban, ezért lehet, hogy sérelmek érik a melegfesztivál plakátján szereplőket - állapította meg az ombudsman. Az országgyűlési biztos felhívta a plakátokat készítő ügynökség figyelmét, hogy a jövőben fokozottan ügyeljen a gyermekek jogaira.

Sérelmek érhetik a melegfesztivál plakátján szereplő gyermekeket - olvasható az állampolgári jogok biztosának közleményében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez. Az ombudsman annak kapcsán vizsgálódott, hogy a 13. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivált népszerűsítő plakátok egyikén gyerekek jelentek meg.

A biztos közleménye szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy "a reklámozott fesztivál megítélése kétséges, és a gyermekek korukból adódóan nem képesek önálló vélemény kialakítására szexuális szokásokkal, identitással kapcsolatos kérdésekben, legfeljebb a környezetük, elsősorban családjuk által képviselt értékeket közvetíthetik - valószínűleg úgy, hogy az 'alapkérdést' sem értik".

"Ez a megállapítás nem csupán az érintettekre, hanem a környezetükben lévő gyermekekre is igaz, így elképzelhető, hogy a plakátokon szereplő gyermekeket sérelmek érik, például iskolatársaik részéről" - tette hozzá az ombudsman, aki kiemelte, hogy a gyerek képmásának felvétele és plakátokon való szerepeltetése adatkezelés, ehhez kiskorú esetében a törvényes képviselő, a felügyeleti jogot gyakorló szülő adhatja meg a hozzájárulást.

A kiskorúak nyilvános szerepeltetésével kapcsolatban az adatvédelmi biztos már több esetben állást foglalt, és rámutatott arra, hogy a szülő nem képviselheti gyermekét olyan ügyben, amelyben ő maga a gyermekkel szemben ellenérdekű félként szerepel, ilyen esetben a gyámhatóság közreműködésére és gyermekvédelmi szakemberek bevonására van szükség.

"Tekintettel azonban arra, hogy a plakátokat csak korlátozottan terjesztették, illetve gondoskodtak azok visszavonásáról is, az adatkezelés megszűnt" - áll a közleményben. Az országgyűlési biztos felhívta a plakátokat készítő ügynökség figyelmét arra, hogy kiskorúak szerepeltetése esetén a jövőben fokozottan ügyeljen a gyermekek jogaira és érdekeire.