Hozzányúl az adókhoz az MSZP

Vágólapra másolva!
Bár eredetileg éjszakába nyúló ülésre számítottak az MSZP képviselői, pár óra elég volt Gyurcsány Ferencnek arra, hogy ismertesse az adó- és szociális rendszer átalakítására vonatkozó terveit. A zárt ülés az [origo] információi szerint kifejezetten jó hangulatú volt, és a többség felsorakozott a pártelnök-miniszterelnök mögött. A konkrét adóváltoztatásokat szerdán hozza nyilvánosságra a miniszterelnök, értesüléseink szerint azonban várhatóan változik majd a társasági adó, az SZJA-sávok rendszere és a tb-járulékfizetési kötelezettségek is.
Vágólapra másolva!

Átalakítaná az adó-, és a munkához kötődő járulékok rendszerét az MSZP - az [origo] információi szerint ennek mikéntjét ismertette Gyurcsány Ferenc a frakció keddi informális ülésén. A frakció egyik, a téma érzékenysége miatt névtelenséget kérő tagja szerint a kormány szándéka szerint változna a társasági adó, a személyi jövedelemadó eddigi sávjai, és munkához kötődő tb-járulékok rendszere is.

Bár konkrét számadatokat egyelőre nem tudni, a kedvezőbb adóterhekhez a forrást a Gyurcsány-kormány a feketegazdaság keretek közé szorításából akarja előteremteni úgy, hogy új megállapodásokra is hajlandóak a "tisztességes üzleti szférával". "Szűk a mezsgye, de járható, és a tisztességes munkáltatók érteni fogják, mit akarunk" - mondta nevének elhallgatását kérve az [origo]-nak a frakcióülés egyik résztvevője, aki szerint ésszerű magyarázatok hangzottak el az ülésen, és ezt a képviselők értékelték, így kifejezetten jó volt a hangulat. "A főnök ezt megnyerte" - tette hozzá.

Az adórendszer átalakítására vonatkozó konkrét elképzeléseket Gyurcsány Ferenc szerdán fogja nyilvánosságra hozni - erre hivatkozva a keddi zárt frakcióülés után Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője semmilyen részletet nem árult el, csak azt, hogy meghatározták a kormányzati adópolitika mozgásterét, céljait és eszközeit. "Nem készítünk új kormányprogramot, nem változtak alapvető céljaink" - mondta a képviselő az ülés után. Továbbra is azt gondoljuk, hogy az ország legfontosabb célja a versenyképesség javítása úgy, hogy ez ne menjen a társadalmi egyensúly rovására, és ne rekesszen ki az előrehaladásból nagy létszámú társadalmi csoportokat - tette hozzá.

Mindenki hosszú vitára számított

"Ma az adóügyekről lesz szó" - mondta az újságíróknak az MSZP-frakció ülésére siető Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter, amikor arról kérdezték, született-e már döntés a szociális ellátások átalakításáról. Az adóügyekben illetékes Veres János pénzügyminiszter azonban nem nyilatkozott, a lépcsőket hármasával szedve menekült a kérdések elől.

A szocialisták keddi, zárt frakcióülésén ismerteti a ciklus hátralévő idejére vonatkozó elképzeléseit Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök. Vita valószínűleg elsősorban a szociális rendszerek és az adózás korrekciójának kérdéskörében várható. Az ezzel kapcsolatos álláspontok ugyanis a frakción belül is megoszlanak. Mindkét témakör ütközőpont lehet a szabad demokratákkal is, akiknek a szavazataira viszont szüksége lehet a kisebbségben kormányzó MSZP-nek az őszi ülésszakban. Elsősorban a költségvetés elfogadásakor.

Az [origo] által az ülés előtt megkérdezett MSZP-s politikusok közül egy dologban mindenki egyetértett: hosszú, késő estig tartó ülésre lehet számítani. Keller László államtitkár szerint a képviselők nagy várakozásokkal érkeztek, és mindenkinek nagyon sok mondanivalója lesz. Komoly szakmai és politikai vitára számít Kondorosi Ferenc kormánybiztos is, aki szerint az ülés konszenzusteremtő lesz, a frakció végül támogatni fogja Gyurcsány Ferencet.

A költségvetési bizottság egyik, neve elhallgatását kérő tagja szerint a frakció többsége bizakodó: "nekünk csak nyolc ember kell" - mondta, utalva arra, hogy nyolc átszvazó vagy távol maradó ellenzéki képviselő elég a többség biztosításához. A képviselő hozzátette ugyanakkor, hogy nincs olyan ember, akinek ne lennének aggályai, főként a költségvetési törvény elfogadásával kapcsolatban.

Mások sokkal pesszimistább véleményt fogalmaztak meg. A Gyurcsánnyal korábban már több konfliktust vállaló Karsai József képviselő szerint például, ha lesz is kedden valamilyen bejelentés, annak "nagy alapja biztos nincs", mert nincs miből adót csökkenteni. Karsai azt mondta, véleményével nincs egyedül, és egy másik, az [origo] -nak név nélkül nyilatkozó képviselő is úgy vélte: "már úgyis késő".

Lesz program

Szerdától lesz nyilvános az a gazdaságélénkítő program, amely lényegében a ciklus hátralévő idejére vonatkozó MSZP-s elképzelésekről szól majd. Ez az a dokumentum, amit az SZDSZ cselekvési tervnek nevezett, és bemutatását kérte a kisebbségi kormánytól. A programról Gyurcsány kedden azt mondta: kormánya folytatja azt az irányt, amit 2007 ősze óta követ. A gazdaságélénkítő javaslat, amely szerdán a Népszabadság fizetett mellékleteként jelenik meg, "lényegesen több lesz, mint pusztán adóprogram" - mondta Gyurcsány.

Gyurcsány szerint az adócsökkentést, az adóegyszerűsítést, az adóalapok szélesítését, és az adóbeszedés szigorítását egyszerre kell megvalósítani. "Nem elég csak adóról beszélni, mellé kell tenni a szociális rendszer átalakítását, az oktatás megújítását is" - jelentette ki. A miniszterelnök szerint a program elkészítésekor sokak véleményét figyelembe vették, köztük nem csak az SZDSZ-ét, hanem más pártokéit is.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint a hátralévő két év programjában olyan témák szerepelnek majd, amelyek már a dobogókői egyeztetésen is felmerültek - ilyen az adók, a segély helyett munkát program, az oktatás, vagy a versenyképesség javításának témája. A kormány és az MSZP vezetésének júniusi dobogókői tanácskozásain Gyurcsány Ferenc többek között arról beszélt, hogy át kell alakítani a szociális támogatások rendszerét az állástalanok segítése érdekében, illetve hogy egyszerűbb adórendszerre, kevesebb adókedvezményre van szükség Magyarországon. A kormányfő, szocialista pártelnök szerint a gazdasági növekedést úgy lehet ösztönözni, hogy egyszerre több ponton kezdeményeznek változtatásokat: az adó- és járulékrendszer megújítását, a szociális rendszer átalakítását, valamint a képzésben és a szakképzésben elindított programok folytatását, ha kell, módosítását.

SZDSZ-es igények

A kormány támogatásáért cserébe Fodor Gábor még júniusban kért konkrét cselekvési tervet Gyurcsány Ferenctől. Az SZDSZ elnöke közölte, ha a terv pártja számára nem lesz elfogadható, "akkor fel lehet vetni a szakértői kormány vagy az előre hozott választások kérdését". Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője pedig a napokban kikötötte: csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó- és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A miniszterelnök megígérte a programot, majd közölte, hogy az "nagyon konkrét szabályozási kezdeményezéseket" tartalmaz majd. "Olyan konkrétumok nem lesznek benne, amik a költségvetési és az adótörvényekben szerepelnek majd" - mondta korábban az [origo]-nak Juhász Ferenc. Az MSZP elnökhelyettese szerint a kormányon eltöltött évek után az SZDSZ vezetésének tudnia kell, hogy augusztusban "még nem lehet százalékokról precízen beszélni".

A parlamenti támogatásra szoruló szocialisták vezetői egyenesen azt állították, hogy a friss kormányzati stratégia nem a szabad demokraták igényei szerint íródott. "Nem az SZDSZ igényeivel számol a frakció, nem az SZDSZ kegyeit keresi" - fogalmazott korábban Tóbiás József frakcióigazgató. Hasonlóan nyilatkoztak a párt más vezetői is, azt ismételgetve, hogy a fő sorvezető a konvergenciaprogram volt, amit - még kormánypártként - az SZDSZ is megszavazott.