Vádemelés a medvekolbászos hentes ellen

Vágólapra másolva!
A tilalom ellenére romániai medvehúst árult egy monori húsbolt. A tulajdonos ellen vádat emelnek természetkárosítás miatt, akár három évet is kaphat.
Vágólapra másolva!

Vádemelést javasol a rendőrség egy hentes ellen, aki monori üzletében román medvekolbászt árult, ám a védett állatból készült termék forgalmazására nem volt engedélye - közölte szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A vecsési hentes a mintegy 40 kilogramm medvekolbászt és medveszalámit egy román húsnagykereskedésben vette március végén.

A szakhatóság bejelentés alapján tartott ellenőrzést a férfi monori húsüzletében áprilisban, és lefoglaltak 59 medvekolbászt, illetve 47 csomag szeletelt, fóliázott medveszalámit. A férfi ekkor már a 20 dekagrammos kolbászt leárazva, 700 forintért árulta. Az igazságügyi DNS-szakértői vizsgálat is megerősítette, hogy a termékek barnamedvéből készültek.

A húsbolt tulajdonosa ellen természetkárosítás miatt indult eljárás. A férfi a rendőrségi kihallgatáson azt mondta, nem tudta, hogy külön engedélyre lett volna szükség az árusításhoz, ez azonban nem menti fel a felelősségre vonás alól. Akár három év börtönt is kaphat.

Romániában a medvehús legálisan hozzáférhető, de bűncselekményt követ el, aki engedély nélkül Magyarországra hozza vagy itt árusítja.