Vágólapra másolva!
Névtelen telefonálók fenyegették meg a Magyar Gárda perében ítélkező bírót, ezért új bírót kell kijelölni a Fővárosi Bíróságon, a szeptember elsejére kitűzött tárgyalás pedig elmarad. A Magyar Gárda szerdai közleményében elítélte az igazságszolgáltatás függetlensége elleni cselekményeket. A per a 2007-ben a Jobbik elnöke által létrehozott Magyar Gárda feloszlatásáról dönt.
Vágólapra másolva!

Telefonon fenyegették meg ismeretlenek a Magyar Gárda megszüntetése érdekében indított polgári per bíráját, aki ezért elfogultságot jelentett be, és így a Fővárosi Bíróságon szeptember 1-jére kitűzött tárgyalás elmarad - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. A bíróság megtette a szükséges intézkedéseket a névtelen fenyegető telefonok, és a Magyar Gárda perének átszignálása, azaz új bíró kijelölése ügyében.

A Magyar Gárda szerdán közleményt adott ki, amelyben az áll: elítélnek minden olyan eseményt vagy cselekedetet, amely az igazságszolgáltatás függetlenségét és tisztességes működését aláássa. "Megdöbbenve értesültünk az Egyesület ellen folyó per bírónőjének állítólagos megfenyegetéséről és az ezzel kapcsolatos bírócseréről. A Magyar Gárda Egyesület elleni kormányzati és nemzetközi hadjárat ezzel újabb, korábban elképzelhetetlen mélypontjához érkezett" - olvasható a közleményben.

A tárgyalás elmaradása nem okoz késedelmet, ugyanis az üggyel kapcsolatban több fellebbezés sorsáról is döntenie kell a Fővárosi Ítélőtáblának. Az elsőfokú per addig nem folytatódhat, amíg az ítélőtábla döntése meg nem születik. A következő tárgyalás időpontját hivatalból fogják kitűzni.

A per a Magyar Gárda feloszlatásáról dönt. Az ügyészség szerint a Magyar Gárda törvénybe ütközően működik, az egyesülési jog gyakorlása ugyanis nem sértheti mások jogait és szabadságát. A Magyar Gárda képviselője szerint ez nem igaz, ráadásul az ügyészség által feloszlatni kívánt egyesület nem is azonos a masírozó gárdistákkal. Az ügyészség keresete a tavaly december elején, Tatárszentgyörgyön történteken alapul. A Pest megyei településen a gárda "a vidék közbiztonságáért és a cigány bűnöző csoportok ellen" vonult fel.

A Magyar Gárdát 2007 júniusában tíz alapítóval jegyeztette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A Magyar Gárda első 56 tagja augusztusban a Budai Várban, a Szent György téren tette le esküjét, létszámuk azóta meghaladja az ezret.