Darázscsípés ellen védenék a baranyai tűzoltókat

Vágólapra másolva!
Baranya összes tűzoltóautóját ellátná darázscsípés elleni oltóanyaggal a megyei katasztrófavédelmi igazgató, mert egyre többször riasztják a tűzoltókat darazsak miatt. Azt is megpróbálnák kiszűrni, kik allergiásak a tűzoltók közül a csípésekre, mert ők fokozott veszélynek vannak kitéve. 
Vágólapra másolva!

Baranyában csak augusztusban majdnem ötven alkalommal kértek segítséget darázsfészkek felszámolásához - mondta Tóth György, a Baranya megyei katasztrófavédelem igazgatója, hozzátéve, hogy ez a tűzoltókra nézve is veszélyt jelent. A tűzoltóknak ilyen esetekben is segíteniük kell, ám közülük többen is kórházba kerültek a napokban a darazsak elleni bevetést követően. Egy speciális védőruhába öltözött pécsi tűzoltót például kesztyűje varrásánál csípett meg egy lódarázs, őt allergiás tünetek miatt kellett kórházba vinni.

A darázscsípés elleni oltóanyag nem kötelező felszerelés a tűzoltóautókon, Tóth ezért kezdeményezni fogja az illetékes tűzoltóságok vezetőinél, hogy a megye összes kocsijában rendszeresítsék ezt. Egy injekció 16 ezer forintba kerül, a projekt teljes költsége 200 ezer forint lenne. A katasztrófavédelmi igazgató szerint a tűzoltókat is meg kellene vizsgálni, kik allergiások közülük a darázscsípésre, mert ebben az esetben fokozottan veszélyeztetettek.

Az [origo] korábban beszámolt arról, hogy az utóbbi egy-két évben mind gyakrabban riasztják a katasztrófavédelmet vagy a tűzoltókat darazsak vagy méhek miatt a lakosok. Egy-egy kivonulás legkevesebb százezer forintjába kerül a szakembereknek, miközben szerintük pár darázs esetén egy kis rovarirtó is elég lenne. Az utóbbi időben ezért a tűzoltók is beszereztek méhészmaszkot, hogy minél hatékonyabban tudjanak védekezni a csípések ellen.

Bíró Márton somogyi méhész szerint most csak azért lehet kicsivel több darázs, mert az utóbbi két tél enyhe volt, és a hibernálódott darazsak nagy része nem pusztult el, mint a kemény telek alatt. Szerinte elég egy újabb kemény tél, és "visszaáll a rend". A méhész szerint az is probléma, hogy egyre többen költöznek a városból a peremterületekre, kertes házba vagy vidékre, a városi emberek pedig nem tudnak mit kezdeni a méhekkel és a darazsakkal. Ráadásul egyre több az allergiás ember, így egyre nagyobb a félelem a rovarcsípésekkel szemben is.