Békákon bukhatott a 200 milliós kerékpárút

Vágólapra másolva!
Kétszázmilliós kerékpárutat bukott el Komló és térsége, pedig a tervezett útvonal helyén lévő 101 telek tulajdonosai közül százzal megegyeztek. Egyetlen, a földjéért a piaci árnál a polgármester szerint 15-ször többet kérő tulajdonos azonban megfúrta a beruházást. A gazda állítólag a békák védelmére hivatkozott.
Vágólapra másolva!

Korán örült az új kerékpárútnak Komló, Magyarszék és Mecsekpölöske, pedig közös pályázatukkal 200 millió forintot nyertek a Dél-dunántúli Operatív Programban meghirdetett 12,2 kilométeres kerékpárút építésére. A tárgyalások is rendben haladtak Páva Zoltán komlói polgármester szerint, az útvonalat érintő telektulajdonosokkal sorra megegyeztek. Egyet kivéve.

"Ez egy olyan makacs ember volt, mindenféle feltételeket támasztott. Például a piaci ár 14-15-szörösét kérte a földjéért" - állította az [origo]-nak Páva. A polgármester szerint az alkudozó komlói férfit még az őt képviselő ügyvéd is otthagyta.

Végül nagy nehezen mégis aláírták vele is a szerződést, ám éppen kicsúsztak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által előírt határidőből. Páva állítja, a másik 100 tulajdonossal közel piaci áron egyeztek meg, sőt volt olyan telekgazda, aki ingyen átadta a földjét érintő 15 méteres szakaszt.

A történtekre keserűen visszaemlékező polgármester szerint a férfi egyéb érveket is felhozott birtoka védelmében. "Volt, hogy azt mondta, ha ott kerékpárút lesz, akkor kipusztulnak a levelibékák vagy a ritka növények" - állította Páva.

Az [origo] megpróbálta utólérni az érintett férfit is, azonban telefonon nem sikerült elérnünk.

Komló és térsége nem adja fel, Páváék máris egy januári, újabb pályázatra készülnek. "Remélem, kapunk legalább fél pontot pluszba a pályázatunkra azért, mert egyszer már megnyertük azt" - mondta a polgármester.

Kerestük a telkéért állítólag sokszoros árat kérő férfit is, de nem értük el.